Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatki z warzyw z puszki. Pyszne sałatki w 10 minut dzięki warzywom z puszki [PRZEPISY]

mad
Sałatki z warzyw z puszki to pomysł na ekspresową przekąskę!
Sałatki z warzyw z puszki to pomysł na ekspresową przekąskę! Fot. materiały prasowe
Sałatki możemy przyrządzać ze świeżych warzyw lub tych prosto z puszki, które również pozwolą nam skomponować pyszną i sycącą przekąskę. Zobaczcie przepisy!

Sałatki z warzyw z puszki to pomysł na ekspresową przekąskę! Zobaczcie przepisy.

Przepisy na sałatki z warzywami z puszki:

Sałatka z groszkiem i kukurydzą konserwową [PRZEPIS]

Składniki

  • puszka groszku
  • puszku kukurydzy
  • 20 dag sera żółtego
  • 20 dag szynki konserwowej
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
Do miski wsypujemy odcedzony groszek i kukurydzę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do warzyw. Szynkę konserwową kroimy na drobne kawałki i dodajemy do sałatki. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z kolorową papryką z puszki [PRZEPIS]

Składniki na sałatkę:

  • 1 puszka papryki trójkolorowej (np. Sandra)
  • 1 puszka kukurydzy
  • pół słoika zielonych oliwek
  • zielona sałata

Składniki na sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie odcedzamy kukurydzę i trójkolorową paprykę, a oliwki kroimy na połowę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do osobnego, mniejszego naczynia przelewamy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dodajemy majonez i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zawartość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy, aż do powstania sosu, którym polewamy składniki w misce. Gotową sałatkę przed podaniem wkładamy na pół godziny do lodówki.

Sałatka z czerwoną fasolą z puszki [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (np. Sandra)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g szynki
  • 200 g żółtego sera
  • 7 ogórków konserwowych
  • 1 por
  • 6 łyżek majonezu
  • szczypta papryki w proszku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora w pół plasterki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą wrzucając je do miski. Następnie dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz, majonez i dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę schładzamy przez kilka minut w lodówce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska