Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab – przepisy. Co można zrobić zamiast kotleta? Pomysły na dania ze schabu

opr. Magda Smoleń
Wideo
od 16 lat
Co można zrobić ze schabu oprócz nieśmiertelnych kotletów schabowych? Zobaczcie przepisy na pyszne dania ze schabem w roli głównej! Schab duszony z cebulą, roladki schabowe czy schab po bałkańsku to tylko niektóre z propozycji!

Schab to jeden z lepszych fragmentów wieprzowego mięsa, uwielbiany  zarówno przez gospodynie, jak i domowników. Chudy i kruchy kawałek tuszy bardzo często króluje na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, codziennych posiłków, a nawet ważnych uroczystości. Najczęściej jednak kojarzy się nam z tradycyjnym kotletem schabowym. Co jeszcze można przygotować ze schabu?

Poniżej przepisy na dania ze schabu:

  • Schab duszony z cebulą i kminkiem
  • Roladki schabowe z salami, ogórkiem i papryką
  • Schab z warzywami po bałkańsku
  • Grillowane kieszonki schabowe z suszonymi pomidorami i serem mozzarella
  • Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym
  • Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami
  • Schab pieczony dietetycznie

Schab duszony z cebulą i kminkiem [PRZEPIS]

Zobacz jak zrobić schab duszony z cebulą i kminkiem.
Zobacz jak zrobić schab duszony z cebulą i kminkiem. fot. pixabay

Składniki

  • schab
  • cebula
  • kminek (opcjonalnie)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie
Schab pokroić na kawałki, rozbić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (olej lub smalec) i podsmażyć kawałki schabu. Schab ściągnąć z patelni i przesmażyć lekko cebule pokrojoną w piórka. Dorzucić schab, całość posolić i popieprzyć. Podlać wodą, dorzucić 2-3 listki laurowe i 3-4 ziela angielskie oraz kminek (opcjonalnie). Dusić na wolnym ogniu około 40-50 minut.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Justyny Kalemby

Roladki schabowe z salami, ogórkiem i papryką [PRZEPIS]

Roladki schabowe z salami, ogórkiem i papryką.
Roladki schabowe z salami, ogórkiem i papryką. Fot. Katarzyna Skuta

Składniki

  • 8 plastrów schabu
  • 8 plastrów pikantnego salami
  • 2 większe ogórki kiszone
  • papryka czerwona
  • cebula
  • musztarda
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • kminek mielony
  • słodka i ostra mielona papryka
  • mąka do zagęszczenia sosu i otoczenia mięsa
  • wykałaczki lub nić do spięcia roladek
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Mięso rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Ogórki i paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, po czym ułożyć na nim salami, ogórek, paprykę i cebulę. Mięso zawinąć w roladkę, spiąć. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Przełożyć do rondla. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać trochę gorącej wody i doprowadzić do wrzenia, zamieszać, po czym przelać wodę do rondla i uzupełnić ją tak, aby zakryła mięso. Dodać liść, ziele angielskie, mieloną paprykę i kminek. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Zagęścić sos mąką, ponownie zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.
Przepis Katarzyny Skuty

Schab z warzywami po bałkańsku [PRZEPIS]

Schab z warzywami po bałkańsku.
Schab z warzywami po bałkańsku. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki dla 6 osób

  • 1 kg schabu bez kości 
  • pęczek cebuli dymki, biała i zielona część 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • czerwona papryka 
  • 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów 
  • 40 dag pieczarek 
  • 3 ogórki kiszone 
  • sól 
  • pieprz 
  • słodka i ostra papryka 
  • 1/2 szklanki pomidorowej passaty 
  • bulion 

Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną. 
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Grillowane kieszonki schabowe z suszonymi pomidorami i serem mozzarella [PRZEPIS]

Grillowane kieszonki schabowe z suszonymi pomidorami i serem mozzarella.
Grillowane kieszonki schabowe z suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Fot. Joanna Tokarz

Składniki: 

  • 4 plastry schabu 
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy olejowej z pestkami dyni 
  • 4 plastry sera mozzarella 
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kotlety schabowe delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. Rozbijamy bardzo cienko. Na jednej stronie układamy posiekane suszone pomidory, kładziemy plaster sera mozzarella i posypujemy pestkami dyni z zalewy olejowej. Przykrywamy drugą częścią i tłuczkiem mocno zbijamy boki, zawijając je następnie ku górze. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie zawiniętymi bokami do góry, co zapobiegnie wypłynięciu sera. Obracamy po około 15 minutach na drugą stronę. Całkowity czas grillowania u mnie wyniósł około 40 minut. Podajemy ze świeżą sałatą lub grillowanymi warzywami. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym [PRZEPIS]

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym.
Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym. Fot. archiwum

Składniki

  • schab bez kości (4 kotlety)
  • garść świeżego szpinaku
  • 8 plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Składniki na sos

  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 minut).
Przed podaniem rozkroić i polać sosem.
Przepis Roberta Muzyczki

Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami [PRZEPIS]

Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • kilogram schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • słoik pomidorów suszonych w oleju
  • masło
  • łyżka miodu
  • kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól, pieprz

Wykonanie
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką. Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Schab pieczony dietetycznie [PRZEPIS]

Schab pieczony dietetycznie.
Schab pieczony dietetycznie. Fot. Marta Góra

Składniki

  • schab w kawałku 
  • oliwa lub olej 
  • zioła świeże lub suszone według uznania  (tymianek, czosnek, kminek, rozmaryn) 
  • sól, pieprz do smaku 

Wykonanie
Schab natrzeć ziołami i oliwą, zostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie mięso włożyć do worka lub rękawa do pieczenia, dodać 2-4 łyżki gorącej wody, worek zamknąć klipsami, zrobić kilka dziur na wierzchu, aby umożliwić dostęp powietrza. Włożyć do piekarnika i piec w temp. ok. 200 stopni do momentu, aż worek napęcznieje. Rozerwać worek, dopiec kilka minut otwarty. 
Przepis Marty Góry

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska