Spis treści
Wielkanoc - tradycyjne potrawy
Data Świąt Wielkanocnych jest ruchoma, tzn. wyznacza się ją na pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. W tym roku przypada ona na 17 kwietnia. Tego dnia spotkamy się z naszymi bliskimi przy wspólnym śniadaniu wielkanocnym.
Warto uczcić ten dzień przygotowując pyszne, domowe potrawy. Na naszych stołach, według tradycji, powinny znaleźć się m.in.:
- jajka, np. jajka faszerowane łososiem,
- wielkanocny żurek,
- kiełbasa, m.in. biała,
- pasztet,
- chrzan,
- ćwikła,
- domowe ciasta wielkanocne.
Jakie ciasta są najpopularniejsze na Wielkanoc? Mamy dla Was nasze subiektywne zestawienie wypieków, które najczęściej pojawiają się na świątecznych stołach.
Sprawdź w galerii najpopularniejsze ciasta wielkanocne i przepisy!
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
kup teraz

Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Najpopularniejsze ciasta wielkanocne
Święta Wielkanocne to czas, który warto spędzić z bliskimi. Na naszych stołach pojawia się wówczas wiele tradycyjnych potraw i pysznych wypieków.
Według raportu Centrum Badawczo-Rozwojowego Biostat z marca 2022 roku, w większości domów w Polsce pojawią się co najmniej trzy ciasta wielkanocne, a najchętniej jemy:

Zobacz nasz przepis i dokładne wskazówki, jak ją przygotować.
Kliknij w link: babka wielkanocna
Katarzyna Puczyńska
Jakie ciasta najczęściej przygotowujemy na Wielkanoc? Zobacz nasze zestawienie:
Ranking ciast wielkanocnych
- serniki - to najpopularniejsze ciasta, które pojawiają się na wielkanocnych stołach. Popularne są serniki pieczone na kruchym spodzie, serniki z brzoskwiniami, serniki czekoladowe i serniki bez pieczenia. Dobrym pomysłem są także miniserniki przygotowane w foremkach na muffinki;
- mazurki - to tradycyjne ciasto wielkanocne swoją popularność zawdzięcza prostocie wykonania i możliwości przygotowania go w ulubionych smakach i z ulubionymi dodatkami. Najpopularniejsze są mazurki na kruchym cieście z powidłami, czekoladową polewą, posypane bakaliami;
- babki drożdżowe - dla wielu z nas to obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Pyszne, pachnące masłem, drożdżowe babki przygotowuje się najczęściej z rodzynkami i cytrynowym lukrem;
- ciasta z kremem - bardzo popularne jest przygotowywanie na Wielkanoc ciast z kremem i owocami. Mogą to być np. ciasta biszkoptowe z kremem maślanym, bitą śmietaną, kremem budyniowym lub kremem z serka mascarpone;
- makowce - to ciasto jest bardziej popularne na Wigilię, jednak w wielu domach przygotowuje się je po prostu na różne świąteczne okazje. Dobrym pomysłem jest przygotowanie strucli drożdżowej z makiem, polanej cytrynowym lukrem. Można także przygotować ciasto kruche z masą makową i udekorować je bakaliami;
- keks - dawniej bardzo popularne ciasto ucierane z bakaliami dziś przygotowywane jest zdecydowanie rzadziej. Jeśli jednak lubimy keksy, warto pamiętać, by oprószyć bakalie mąką pszenną przed dodaniem do ciasta, dzięki temu nie opadną one na dno blaszki;
- babka piaskowa - to bardzo proste do wykonania i niezawodne ciasto, które dzięki dekoracji może nabrać bardzo odświętnego wyglądu. Babkę piaskową możemy dosmaczyć skórką z cytryny lub z pomarańczy, a po upieczeniu oblać cytrynowym lukrem i posypać kandyzowanymi owocami;
- pascha - to tradycyjny wielkanocny deser z gotowanego twarożku, dziś już nieco zapomniany. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a całość możemy udekorować i doprawić według uznania. Dobrym pomysłem jest podanie paschy z malinowym, truskawkowym lub czekoladowym sosem, świeżymi owocami i orzechami;
- beza z kremem - zwana także bezą Pavlova to pyszny, wiosenny deser, coraz częściej pojawiający się na świątecznych stołach. Jest to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie białek, które zostają z ciast drożdżowych lub kruchych. Wystarczy upiec dużą bezę i udekorować ją bitą śmietaną i owocami.
Sernik czy mazurek? Oto ranking najpopularniejszych ciast na...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Przepis na jajka faszerowane łososiem. Pyszna przekąska do zrobienia w 5 minut
- Efektowna pascha wielkanocna. Ten przepis zawsze się udaje
- Prosty żurek na zakwasie. Wypróbuj przepis do zrobienia w 30 minut
- Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy. Przepis do zrobienia w 15 minut
- Sałatka z kurczakiem na lunch. Przepis na lekką sałatkę z kurczakiem
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?