Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listkowiec Bogdanowiczów – Tatarów z Kruszynian...
fot. materiały prasowe

Sernik krakowski, kołocz śląski, tort gdański, listkowiec Bogdanowiczów i korowaj weselny, czyli TOP 5 ciast regionalnych [PRZEPISY]

Listkowiec Bogdanowiczów – Tatarów z Kruszynian

Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej tortowej
4 jaja (1 całe i 3 żółtka)
150 g mleka
100 g masła
150 g masła klarowanego do przekładania i pieczenia
1 saszetka drożdży instant Delecta
60 g cukru
10 g soli

Składniki na farsz
500 g twarogu półtłustego
2 g cynamonu
100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
30 g miodu

Dekoracja
migdały w płatkach Bakalland

Wykonanie
Kruszyniany to niewielka wieś położona w województwie podlaskim, gdzie po dziś dzień mieszka mniejszość tatarska. Odwiedzając to miejsce, koniecznie trzeba zajrzeć do Tatarskiej Jurty i spróbować pierekaczewnika i mantry, poprawiając to słodkim listkowcem. My pozwalamy sobie zdradzić przepis na to pyszne ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie, mieszamy mąkę z solą, cukrem oraz drożdżami i wbijamy do mąki jajo i 3 żółtka. W odzielnym naczyniu rozpuszczamy masło i wlewamy do niego mleko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto około 8 minut, po czym odstawiamy je na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
W tym czasie rodzynki moczymy we wrzątku przez około 30 minut i odcedzamy. Dodajemy je do twarogu i mieszamy całość z cynamonem i miodem. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy około minuty. Dzielimy je na 6 części i formujemy z nich kulki, a potem odkładamy na bok przykryte ściereczką. Każdą kulkę rozwałkowujemy na przezroczysty placek, lekko podsypując odrobiną mąki.
Wszystkie placki układamy na płótnie, wierzch smarując obficie roztopionym masłem klarowanym. Kładziemy następny płat, smarujemy go masłem i tak samo robimy z kolejnymi. Na ostatniej warstwie także posmarowanej masłem rozkładamy równomiernie masę twarogową. Roladę zwijamy jak ślimaka i wkładamy delikatnie do tortownicy. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na pół godziny. Polewamy obficie pozostałym masłem.
Całość pieczemy około półtorej godziny. Jeszcze ciepłe ciasto wykańczamy płatkami migdałów.

Zobacz również

W niedzielę (21 kwietnia) mieszkańcy Szczecinka i gminy Barwice wybierają burmistrzów

W niedzielę (21 kwietnia) mieszkańcy Szczecinka i gminy Barwice wybierają burmistrzów

Umowy o dzieło. Najczęściej to osoby między 30. a 40. rokiem życia

Umowy o dzieło. Najczęściej to osoby między 30. a 40. rokiem życia

Polecamy

Anna Kucharska-Zygmunt: Im bliżej smartfona, tym dalej od bliskich

PLUS
Anna Kucharska-Zygmunt: Im bliżej smartfona, tym dalej od bliskich

Fiasko rozmów związkowców z władzami Canpack FIP w sprawie podwyżek. Będzie strajk?

Fiasko rozmów związkowców z władzami Canpack FIP w sprawie podwyżek. Będzie strajk?

Chorzy na cukrzycę typu 2 bardziej narażeni na 3 nowotwory! Sprawdź, jakie

Chorzy na cukrzycę typu 2 bardziej narażeni na 3 nowotwory! Sprawdź, jakie