Sernik królewski na święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić dobry sernik królewski? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Sernik królewski na święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepisy!
Sernik królewski na święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepisy! Fot. Dolina Karpia
Udostępnij:
Czy wiecie, że sernik królewski z Doliny Karpia jest zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych? A sernik królewski przygotowywany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ryczowa to ciasto, które nie ma sobie równych? Zobaczcie przepisy na królewskie serniki na świąteczny stół!

Sernik królewski – najlepsze, sprawdzone przepisy! Święta Bożego Narodzenia wymajają wyjątkowych wypieków. Jednym z nich jest sernik królewski. Specjalnie dla Was zebraliśmy przepisy na oryginalne serniki królewskie! Spróbujcie, bo warto!

Sernik królewski z Doliny Karpia. Ten sernik wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zobaczcie przepis!
Sernik królewski z Doliny Karpia. Ten sernik wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zobaczcie przepis! Fot. Dolina Karpia

Sernik Królewski z Doliny Karpia [PRZEPIS]

Ten sernik to Kulinarny Produkt Lokalny Doliny Karpia.  Produkt zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki 
Ciasto kruche: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 całe jajo wiejskie 
  • 3 żółtka jaj wiejskich 
  • 10 dag margaryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 10 dag cukru

 
 
Masa serowa: 

  • 1,2 kg białego sera 
  • 3 żółtka jaj wiejskich 
  • 2 całe jaja wiejskie 
  • 2 i 1/4 szklanki cukru 
  • 5 łyżek oleju 
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3 łyżeczki kakao 
  • 10 dag rodzynek 
  • 10 dag wiórek kokosowych 
  • 25 dag cukru 

 
Pianka: 

  • 3 białka jaj wiejskich 
  • 1/4 szklanki cukru

 
 
Sposób przygotowania: 
Delikatnie zagniatamy kruche ciasto. Przygotowujemy masę serową miksując w pierwszej kolejności jajka i żółtka. Dodajemy cukier, potem stopniowo zmielony ser, następnie olej, mleko i na końcu wsypujemy budyń. Dokładnie zmiksowaną masę serową wylewamy na wyłożoną kruchym ciastem blachę, przy czym pozostawiamy dwie szklanki masy i wsypujemy do niej kakao. Na jasnej masie układamy rodzynki i przykrywamy ciemną masą. Pieczemy w piekarniku 40 minut, następnie na podpieczony sernik wylewamy ubitą piankę z białek i na 20 minut wkładamy ponownie do piekarnika. 
Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia i przekładamy na drewnianą deskę. 
Przepis z Doliny Karpia

Sernik królewski pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Ryczowie
Sernik królewski pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Ryczowie Fot. archiwum

Sernik królewski Koła Gospodyń Wiejskich z Ryczowa [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • cukier

Masa serowa:

  • 1,2 kg sera białego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • kokos do posypania
  • 3 łyżeczki kakao

Wykonanie:
Ciasto. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.
Masa serowa. Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką. Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut. W tym czasie ubić z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Ryczowa (gmina Spytkowice)

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie