Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na dynie. Pierogi z pieczoną dynią [PRZEPIS]

mad
Pierogi z pieczoną dynią.
Pierogi z pieczoną dynią. Patrycja Fudalewska-Jasińska
Przepis na pierogi z dynią.

Przepisem na pierogi z pieczoną dynią podzieliła się Patrycja Fudalewka-Jasińska, autorka bloga Miksturownik.

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • mała dynia
  • 2 duże marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • szczypta imbiru
  • łyżka startego twardego sera + ser do posypania
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


Wykonanie

Warzywa obrać i umyć. Z dyni usunąć pestki. Pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Następnie warzywa ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmiksować. Dodać chili, imbir i ser – wymieszać.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i olej, zagnieść. W miarę zagniatania, dodawać wodę. Wyrobić. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Farsz ułożyć na środku i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 4 min. Posypać startym, twardym serem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska