Ciasto z rabarbarem. TOP 7 ciast z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]
Tarta z rabarbarem i bezą Agnieszki Haftek
Składniki na ciasto
250 g mąki
25 g cukru pudru
125 g masła
60 ml zimnego mleka
1 żółtko
szczypta soli
Dodatkowo
600-700 g rabarbaru
5-6 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na bezę
2 białka (w temperaturze pokojowej)
100 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie
W misie robota umieścić mąkę, cukier puder, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Wymieszać składniki, po czym dodać żółtko i chwilę wyrabiać ciasto, dodawać stopniowo mleko. Ciasto Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i sachować do lodówki na czas przygotowywania rabarbaru - na około 30 minut.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki, umieścić w dużym garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać dokładnie. Smażyć na małym ogniu, do momentu aż rabarbar zmięknie, płyn odparuje i zgęstnieje (czas smażenia to mniej więcej 20-25 minut).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę do tarty wylepić ciastem i gęsto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i rozsypać obciążenie - fasole lub ceramiczne kulki. Piec 15 minut, potem zdjąć papier i piec jeszcze 10 minut.
W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni. Na spód tarty dać usmażony rabarbar, na wierzch delikatnie rozprowadzić masę z białek. Piec około 25 minut, do momentu aż beza się lekko zarumieni.