Śledzie w śmietanie na Wigilię 2021. Jak zrobić dobre śledzie na święta Bożego Narodzenia? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić dobre śledzie w śmietanie? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
Jak zrobić dobre śledzie w śmietanie? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników. Fot. 123 RF
Udostępnij:
Śledzie w śmietanie na święta Bożego Narodzenia to klasyka. Jak zrobić idealne? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne śledzie!

Śledź w śmietanie na świąteczny stół – przepisy. Śledź jest jedną z najpopularniejszych ryb morskich. Nic dziwnego – nie dość, że smaczny, to jeszcze bogaty w składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka czy witaminy z grupy A, B, E i D3. Jak przygotowują popularnego śledzia w śmietanie Czytelnicy Gazety Krakowskiej? Zobaczcie sprawdzone przepisy!

Najprostsze śledzie w śmietanie na święta Bożego Narodzenia.
Najprostsze śledzie w śmietanie na święta Bożego Narodzenia. Fot. archiwum

Najprostsze śledzie w śmietanie na święta Bożego Narodzenia [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 filetów śledziowych
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku.
Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Przepis Roberta Muzyczki

Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą na świąteczny stół.
Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą na świąteczny stół. Fot. 123 RF

Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 filetów śledziowych kwaśnych
  • 2 średnie cebule
  • śmietana
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Wykonanie
Filety pokroić w grubsze paski. Cebule pokroić w piórka i chwilę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odlać wodę, wystudzić. Do filetów dolać śmietanę oraz wystudzoną cebulę. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Schować do lodówki na minimum 12 godzin. Podawać schłodzone.
Przepis Justyny Kalemby

Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem.
Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem. Fot. 123 RF

Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg filetów śledziowych lekko solonych
  • 4-5 cebul

Składniki na marynatę

  • litr wody
  • szklanka cukru
  • szklanka octu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Składniki na sos

  • majonez
  • kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny) w proporcji 1/3 na 2/3
  • 1-2 łyżeczki curry
  • pokrojony drobno koperek (dość dużo)

Wykonanie
Śledzie wymoczyć. Wszystkie składniki marynaty zagotować, aby zioła puściły smak. Większą część zalewy odlać i wystudzić, a następnie zalać nią śledzie i marynować 24 godziny (śledzie mogą leżeć w marynacie do 2 tygodni)
Do pozostałej ciepłej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w krążki i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zlać zalewę z cebulą do słoika. Słoiki włożyć do lodówki.
Śledzie odsączyć i pokroić w kwadraty. Cebulę odsączyć i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Z podanych składników przygotować sos i wymieszać ze śledziami. Udekorować koperkiem.
Przepis Ewy Liskiewicz

Śledzie po tatarsku – hit na Boże Narodzenie.
Śledzie po tatarsku – hit na Boże Narodzenie. Fot. Katarzyna Jaworek

Śledzie po tatarsku – hit na Boże Narodzenie

Składniki

  • 6 płatów solonych matiasów
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 szt pieczarek marynowanych
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie. Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę.
Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Ilona
Ja do zalewy dodaję jeszcze łyżeczkę chrzanu krakusa, nadaje fajnego smaczku :-)
Dodaj ogłoszenie