4 z 11
Poprzednie
Następne
Śledziówka 2023. TOP 10 przepisów na pyszne śledzie naszych Czytelników na ostatki [PRZEPISY]
Śledzie inaczej niż klasycznie Marty Góry
Składniki
śledzie „matiasy” (3-4 sztuki)
1 cebula
1/2 jabłka
olej rzepakowy- ilość wg uznania
kilka gałązek świeżego koperku
opcjonalnie sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w gazowanej wodzie mineralnej. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić bardzo drobno, sparzyć wrzącą wodą. Jabłko obrać, bardzo drobno pokroić i skropić octem balsamicznym (lub cytryną), aby nie ściemniało. Koperek pokroić bardzo drobno.
Śledzie wyłożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać. Umieścić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie smakują najlepiej.