Śledziówka 2023. TOP 10 przepisów na pyszne śledzie naszych Czytelników na ostatki [PRZEPISY]
Tatar ze śledzia Agnieszki Delkowskiej
Składniki
4 płaty matiasów
1 czerwona cebula
1 awokado
1 słodkie jabłko
3 ogórki kiszone
cebula dymka
ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk)
olej rydzowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz grubo mielony
mleko
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.