Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowe krówki...
fot. Fot. archiwum

Smaki dzieciństwa. Ciasta i desery rodem z PRL. TOP 10 deserów naszych Czytelników [PRZEPISY]

Domowe krówki
Jednym z naszych, regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jest receptura na krówkę regulicką. Przysmak ten przygotowywano i przygotowuje się do dziś w gminie Alwernia – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich Regulice.

Składniki
1 litr mleka (nie może być UHT, tylko takie z krótkim terminem do spożycia albo prosto od krowy)
1 kg cukru
orzechy włoskie
masło

Wykonanie
Mleko zagotować z cukrem, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodać masło (82 proc.). Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać garść orzechów włoskich. Wylać do płaskiej formy i poczekać do czasu całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Regulice

Zobacz również

Piknik strażacki w Malborku w podziękowaniu za głosowanie na nową łódź ratowniczą

Piknik strażacki w Malborku w podziękowaniu za głosowanie na nową łódź ratowniczą

Selim rani Yamana! Seher jest zdruzgotana i przerażona dawnym przyjacielem!

Selim rani Yamana! Seher jest zdruzgotana i przerażona dawnym przyjacielem!

Polecamy

Kłopotliwy przystanek w Limanowej wysprzątany. Właścicielka gruntu wezwała policję

Kłopotliwy przystanek w Limanowej wysprzątany. Właścicielka gruntu wezwała policję

Na krakowskim Podgórzu trwa walka o przedszkole i żłobek

Na krakowskim Podgórzu trwa walka o przedszkole i żłobek

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko jest możliwe. Sprawdź

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko jest możliwe. Sprawdź