Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki dzieciństwa: panierowane kluseczki z kaszy manny [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Joanna Tokarz
Panierowane kluseczki z kaszy manny

Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca kluseczki dla dużych i małych.

Składniki na ok. 30 sztuk

  • 750 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • cukier kryształ do posypania po wierzchu

Wykonanie

Odmierzoną ilość wody delikatnie posolić i zagotować. Kaszę zalać odrobiną wody i wymieszać. Wlać ją na gotującą się wodę mieszając aż do ponownego zagotowania. Przelać na przygotowaną formę (ok 25x25cm) wyłożoną folią spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Z twardej kaszki wyciąć foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepić i rozwałkować - aż do całkowitego wykorzystania.

Kluseczki zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem kryształem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska