Soczewica – przepisy. TOP 10 pysznych dań z soczewicą w roli głównej [PRZEPISY]
Zupa z zielonej soczewicy i kurczaka
Składniki
200 g zielonej soczewicy
50 g wywaru z kurczaka
1 litr wody
2 filety z piersi kurczaka
2 pomidory
1 cebula
2 selery
2 marchewki
liść laurowy
pietruszka do smaku
Wykonanie
Soczewicę ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Na dużym ogniu ugotować mieszankę wody i bulionu, a następnie dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Posiekać cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodać do przygotowanego wcześniej wywaru. Dać również soczewicę, i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Doprawić do smaku. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełożyć rozdrobnionego kurczaka i zalać zupą. Posypać świeżą pietruszką do smaku.