Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sos czosnkowy – jak zrobić? Sprawdź przepisy na pyszne sosy czosnkowe z jogurtem, śmietaną lub majonezem [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Domowy sos czosnkowy jest prosty do zrobienia. Zobacz przepisy na sosy na bazie majonezu, jogurtu i serka homogenizowanego.
Domowy sos czosnkowy jest prosty do zrobienia. Zobacz przepisy na sosy na bazie majonezu, jogurtu i serka homogenizowanego. fot. pixabay
Domowy sos czosnkowy doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, dań z grilla czy pizzy. Jak zrobić pyszny domowy sos czosnkowy? Przepis na sos czosnkowy jest banalnie prosty. Zobacz!

Sos czosnkowy można przygotować na bazie śmietany, majonezu lub – w wersji dietetycznej – z serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Podpowiadamy!

Sos czosnkowy na bazie majonezu [PRZEPIS]

Sos czosnkowy na bazie majonezu.
Sos czosnkowy na bazie majonezu. fot. pixabay

Składniki

  • majonez (5-6 dużych łyżek)
  • jogurt (2-3 łyżki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie sosu czosnkowego na bazie majonezu
Do miski dać kilka łyżek majonezu i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ilość czosnku zależy od naszych preferencji smakowych i ostrości czosnku. Dla nadania lekkości do majonezu trzeba dodać jogurt naturalny. Doprawić solą i pieprzem.

Sos czosnkowy na bazie śmietany [PRZEPIS]

Sos czosnkowy na bazie śmietany.
Sos czosnkowy na bazie śmietany. fot. pixabay

Składniki

  • kubek dobrej śmietany 18 proc.
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

Wykonanie sosu czosnkowego na bazie śmietany
Śmietanę wlać do miski, przecisnąć czosnek przez praskę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżkę majonezu, smak będzie nieco lepszy.

Sos czosnkowy „na bogato” na bazie serka homogenizowanego.
Sos czosnkowy „na bogato” na bazie serka homogenizowanego. fot. pixabay

Składniki

  • serek „Bieluch”
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie sosu czosnkowego na bazie serka homogenizowanego
Serek przełożyć do miski, dodać śmietanę, jogurt, majonez i musztardę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska