4 z 10
Poprzednie
Następne
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]
Karnawałowa przekąska: paluchy serowe do piwa
Składniki:
5 dag dobrego wiejskiego twarogu
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej
rozmącone jajko
kminek, sezam
sól gruboziarnista,
suszone pomidory lub chili (co kto lubi)
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm, wysmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.