Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Staropolski piernik dojrzewający Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS PODSTAWOWY]

mad
Zobacz przepis na staropolski piernik dojrzewający.
Zobacz przepis na staropolski piernik dojrzewający. pixabay.com
Przepis na ciasto na staropolski piernik dojrzewający.

Staropolski piernik dojrzewający - przepis. Ciasto na staropolski piernik dojrzewający musi leżakować od czterech do sześciu tygodni. Wiedzą o tym doskonale panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich w Konaszówce. To właśnie pierniki są popisowym ciastem pań. Pieczone w różnych kształtach w zależności od okoliczności. Panie podzieliły się podstawowym przepisem na ciasto na pierniczki  lukrowane i pierniki pieczone w formach, przekładane na przykład powidłami śliwkowymi. 
 
Składniki

  • 1/2 kg miodu prawdziwego
  • 2 szklanki cukru 
  • 25 dag masła lub smalcu(lub 2/3 masła i 1/3 smalcu) 
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 3 jajka  
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 2 torebki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżki kakao 

Wykonanie
Miód i cukier podgrzać powoli  do temperatury 50 stopni. Odstawić do ostygnięci. Gdy masa będzie letnia dodawać stopniowo wyrabiając: mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawy, jajka  i kakao. Wyrobić, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4 -6 tygodni. Po tym okresie leżakowania i dojrzewania ciasto wyrobić i można piec w zależności od upodobań: albo pierniczki w różnych kształtach, albo piernik w brytfance.
Pierniczki piec około 10 minut, natomiast piernik w brytfance do suchego patyczka w około 180 stopniach. Piernik można również przełożyć, np. powidłami, według upodobań.

Zobacz też:Piernik świąteczny dojrzewający

Zobacz też:Domowy piernik świąteczny

Zobacz też:Świąteczny piernik z herbatą i masą grysikową. Prosty i pyszny

Zobacz też: Prosty piernik z daktylami

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa

Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki

Zobacz też:Siedliszowskie koziołki

Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska