Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Surówka z czerwonej kapusty. O przepis będą cię błagali wszyscy znajomi! Jest zdrowa, chrupiąca i przede wszystkim smaczna

Tomasz Repeta
Tomasz Repeta
Wymieszana surówka zachwyca kolorami!
Wymieszana surówka zachwyca kolorami! Tomasz Repeta
Surówki są pyszne i zdrowe. Latem szukamy takich przepisów, które będą proste i szybkie do przygotowania, ale przede wszystkim lekkie i smaczne. Ten przepis na chrupiącą, letnią surówkę z czerwonej kapusty sprawdzi się idealnie. Zrobisz raz i już ciągle będziesz do niego wracał. Koniecznie poczęstuj nią swoich znajomych i rodzinę - gwarantujemy, że będą prosili o przepis. Życzymy smacznego!

Spis treści

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty – doskonały sposób na letni posiłek

Dlaczego doskonały? Chociażby dlatego, że nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie. Komosa ryżowa, świeże warzywa oraz strączki to kompozycja, która dostarczy energii, ale też będzie posiłkiem, po który chętnie będziecie sięgać, gdy za oknem "rozgości się" upał.

Przepis na chrupiącą surówkę z czerwoną kapustą

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • komosa ryżowa (może być po prostu ulubiona kasza) - 30-40 g
  • ciecierzyca z puszki - 60 g
  • edamame (świeże ziarna soi, powszechnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej) - 60 g
  • rzodkiewka
  • kilka zielonych oliwek
  • mały ogórek gruntowy
  • garść kapusty czerwonej
  • kilka pomidorków koktajlowych - 5-7 sztuk
  • ćwiartka papryki żółtej
  • marchewka - 20 g
  • odrobina octu jabłkowego
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • bazylia/natka pietruszki/szczypior
  • garść sałaty lodowej

Jak zrobić chrupiącą surówkę z czerwoną kapustą?

  1. Odmierz odpowiednią porcję komosy ryżowej i przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Następnie zajmij się fasolką edamame. My użyliśmy mrożonej, którą wystarczyło wrzucić na kilka minut do wrzątku.
  3. Ciecierzycę dokładnie opłucz, wysusz i wymieszaj z płatkami drożdżowymi, czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem cytrynowym.
  4. Czerwoną kapustę, oliwki, pomidory, rzodkiewkę, paprykę, sałatę lodową oraz ogórka pokrój. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  5. Czerwoną kapustę wymieszaj z odrobiną octu jabłkowego.
  6. Weź miskę i na samym dnie wyłóż sałatę lodową. Następnie wedle własnego uznania dookoła układaj pokrojone warzywa i strączki.
  7. Na środku wysyp gotową kaszę.
  8. Na pomidory daj bazylię. Po całości posyp resztą ziół. Tak naprawdę możesz użyć takich, jakie lubisz. Szczypior i natka pietruszki to tylko nasza sugestia.

To jedna duża porcja lub dwie mniejsze. W zależności od poziomu głodu. Miłego chrupania!

Sałatki i surówki doskonałe na lato

Jeśli szukacie również inny pomysłów na lekkie i zdrowe sałatki i surówki, które nie wymagają długich przygotowań, to mamy dla was kilka propozycji:

Surówka z czerwonej kapusty będzie alternatywnym podejściem wobec przepisu na modrą kapustę. Taką surówkę można podać do tradycyjnej rolady śląskiej.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Surówka z czerwonej kapusty. O przepis będą cię błagali wszyscy znajomi! Jest zdrowa, chrupiąca i przede wszystkim smaczna - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska