Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne wypieki na świecie. Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie na świecie [CIEKAWOSTKI]

mad
Zobaczcie, jakie desery przygotowywane są na Boże Narodzenie na świecie.
Zobaczcie, jakie desery przygotowywane są na Boże Narodzenie na świecie. pixabay.com
Co na świątecznym stole pojawia się w innych krajach? My nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowców, pierników, serników, czy keksów. A co jedzą nasi sąsiedzi? Jakie desery przygotowuje się na świecie?

W Czechach na stole nie może zabraknąć tradycyjnego białego ciasta, zwanego vánočky. Smakiem i wyglądem przypomina naszą chałkę. 

W Niemczech, kilka dni przed Bożym Narodzeniem, gospodynie pieką kerststol. Jest to strucla drożdżowa, wyglądającą jak bochenek chleba, z bakaliami i rodzynkami.

W Szwecji nikt nie wyobraża sobie świąt bez ryżu z migdałami i cynamonem.
W Danii podaje się budyń z ryżem. W jednym z nich gospodyni ukrywa migdał. Kto go znajdzie, ten dostaje świnkę z marcepanu.

W Norwegii obowiązkowo na każdym stole musi znaleźć się siedem różnych rodzajów ciasteczek.

„Christmas pudding” to nazwa deseru przygotowywana w Wielkiej Brytanii. Tradycyjny musi być wykonany z 13 składników, co symbolizuje Chrystusa i 12 apostołów.

Na Węgrzech, podobnie jak u nas, zajadają się struclą z makiem. Na stołach musi się też znaleźć smakołyk o nazwie szloncukor. Są to pralinki napełnione masą waniliową, orzechową, marcepanową lub galaretką.

Panettone posypane cukrem pudrem to włoski deser z bakaliami. Innym świątecznym ciastem włochów jest pandoro, czyli drożdżowa, maślana babka pieczona w formie w kształcie gwiazdy, z wierzchu posypana cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.

Grecy zajadają się ciasteczkami nadziewanymi orzechami i maczanymi w… miodzie. Popularne są też kourambiedes, czyli białe ciasteczka posypane cukrem pudrem.

Roscon de Reyes, to popularne ciasto podawane w Hiszpanii. Zapieka się w nim drobny upominek. W cukierniach sprzedawane są mazapanes - marcepanowe słodycze i polvorones, czyli kruche ciasteczka z dodatkiem migdałów, cynamonu, a tradycyjnie także smalcu. Hiszpanie, zamiast opłatkiem, dzielą się… chałwą.

We Francji na stołach musi znaleźć się rolada w kształcie… kawałka drewna. Przysmak ten robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego.

W Portugalii jedzą bolo de rei, czyli „królewskie ciasto” w kształcie korony. We wnętrzu ukryte jest… ziarno bobu.

W dalekiej Australii mieszkańcy gromadzą się... na plażach. Jedzą małe ciasteczka z bakaliami o wymyślnych kształtach, owocowe puddingi i ciasto przypominające polski keks.

Z dalekiej Australii wróćmy jednak do Polski. 

Zobaczcie, jakie ciasta przygotowują na świąteczny stół nasi Czytelnicy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska