W Czechach na stole nie może zabraknąć tradycyjnego białego ciasta, zwanego vánočky. Smakiem i wyglądem przypomina naszą chałkę.
W Niemczech, kilka dni przed Bożym Narodzeniem, gospodynie pieką kerststol. Jest to strucla drożdżowa, wyglądającą jak bochenek chleba, z bakaliami i rodzynkami.
W Szwecji nikt nie wyobraża sobie świąt bez ryżu z migdałami i cynamonem.
W Danii podaje się budyń z ryżem. W jednym z nich gospodyni ukrywa migdał. Kto go znajdzie, ten dostaje świnkę z marcepanu.
W Norwegii obowiązkowo na każdym stole musi znaleźć się siedem różnych rodzajów ciasteczek.
„Christmas pudding” to nazwa deseru przygotowywana w Wielkiej Brytanii. Tradycyjny musi być wykonany z 13 składników, co symbolizuje Chrystusa i 12 apostołów.
Na Węgrzech, podobnie jak u nas, zajadają się struclą z makiem. Na stołach musi się też znaleźć smakołyk o nazwie szloncukor. Są to pralinki napełnione masą waniliową, orzechową, marcepanową lub galaretką.
Panettone posypane cukrem pudrem to włoski deser z bakaliami. Innym świątecznym ciastem włochów jest pandoro, czyli drożdżowa, maślana babka pieczona w formie w kształcie gwiazdy, z wierzchu posypana cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.
Grecy zajadają się ciasteczkami nadziewanymi orzechami i maczanymi w… miodzie. Popularne są też kourambiedes, czyli białe ciasteczka posypane cukrem pudrem.
Roscon de Reyes, to popularne ciasto podawane w Hiszpanii. Zapieka się w nim drobny upominek. W cukierniach sprzedawane są mazapanes - marcepanowe słodycze i polvorones, czyli kruche ciasteczka z dodatkiem migdałów, cynamonu, a tradycyjnie także smalcu. Hiszpanie, zamiast opłatkiem, dzielą się… chałwą.
We Francji na stołach musi znaleźć się rolada w kształcie… kawałka drewna. Przysmak ten robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego.
W Portugalii jedzą bolo de rei, czyli „królewskie ciasto” w kształcie korony. We wnętrzu ukryte jest… ziarno bobu.
W dalekiej Australii mieszkańcy gromadzą się... na plażach. Jedzą małe ciasteczka z bakaliami o wymyślnych kształtach, owocowe puddingi i ciasto przypominające polski keks.
Z dalekiej Australii wróćmy jednak do Polski.
Zobaczcie, jakie ciasta przygotowują na świąteczny stół nasi Czytelnicy:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?