reklama

Światowy Dzień Chleba 2019. 16 października chleb ma swoje święto [CIEKAWOSTKI, PRZEPISY]

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Zaktualizowano 
Nie mogło być inaczej! Chleb doczekał się swojego święta! 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Zobaczcie ciekawostki i przepisy na pyszny domowy chleb. fot. pixabay
Czy wiecie, że w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, a w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba? Dziś, 16 października, chleb ma swoje święto! Zobaczcie historię chleba i najlepsze przepisy na pyszny, domowy chleb.

Światowy Dzień Chleba. Unoszący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba przywołuje beztroskie dzieciństwo. Dziś, chociaż na każdym rogu i w każdym sklepie można kupić świeży bochenek chleba, nic tak nie smakuje jak domowy, pachnący chleb. Pszenny czy żytni? A może mieszany? TUTAJ znajdziecie przepisy na pyszny domowy chleb.

Polacy kochają chleb. Zjadamy go około 45 kg rocznie!

Ponoć nigdzie na świecie chleb nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. I coś w tym jest! Kochamy chleb i umiemy go robić! Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia mają swoją wartość. Co ciekawe – coraz więcej osób piecze chleb w domu, powstały nawet „giełdy” zakwasów do chleba, gdzie ludzie chętnie dzielą się zakwasem właśnie.

W 2015 r. statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa.
W 2015 r. statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa. fot. pixabay

I choć spożycie chleba z roku na rok nieco spada, i tak zjadamy go bardzo dużo! Według szacunków Instytutu Polskie Pieczywo w 2015 r. statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa, czyli o 2,5 kg mniej niż rok wcześniej (2014 – 47,8 kg, 2010 – 56,7 kg, 2009 – 59 kg, 2008 – 61 kg). Tymczasem jeszcze w 1981 przeciętny mieszkaniec tego kraju spożywał ok. 100 kg chleba, a w początkach XXI wieku – około 80 kg!

Początki chleba, czyli jak to się zaczęło?

Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach. Odrębnym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów (maca).
Znacie powiedzenie „łamać się chlebem”? Wzięło się zapewne stąd, że chleb znany w starożytności nie przypominał chleba znanego nam dziś. Jego kształt zbliżony był do podpłomyka. Takiego chleb się nie kroiło, tylko łamało. I zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.
Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej.
W starożytnym Egipcie ofiary z chleba składano bogom. Tutenchamon na „życie po śmierci” dostał między innymi kosze chleba.
Ale co ciekawe - w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba.
Archaiczną formę chleba wśród Słowian, która przeznaczona była do codziennego spożycia stanowił placek chlebowy zwany podpłomykiem noszący również w języku staropolskim nazwę wychopieniek.
W Polsce chleb zaczęto wypiekać prawdopodobnie już w pierwszych wiekach naszej ery! W XIII wieku znano już ponad 10 gatunków chleba!
Co ciekawe, jeszcze nie tak dawno (nasze prabacie zapewne o tym pamiętają) formą pieczywa odświętnego był kołacz (przepis znajdziesz TUTAJ), a nie chleb! Na co dzień, zamiast chleba, jeszcze w latach 50. w niektórych rejonach polski (zwłaszcza na wschodzie) piekło się proziaki, czyli placki na sodzie, które zastępowały chleb (przepis znajdziecie TU).

Rodzaje i gatunki chleba

Pszenny, żytni, czy mieszany? Jakie są rodzaje i gatunki chleba? Rozróżnia się chleb żytni (razowy i biały), chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny.

Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas.
Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas. fot. pixabay

W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.
Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas.

Chleb krojony – dla wygody

Na koniec ostatnia ciekawostka. Skąd się wziął chleb krojony? Maszynę do krojenia chleba w 1912 r. wymyślił i opatentował Otto Frederick Rohwedder.

Maszynę do krojenia chleba w 1912 r.  wymyślił i opatentował Otto Frederick Rohwedder.
Maszynę do krojenia chleba w 1912 r. wymyślił i opatentował Otto Frederick Rohwedder. fot. pixabay

Jednak problemy z utrzymaniem świeżości takiego pieczywa zniechęciły go do uruchomienia produkcji na większą skalę. Dopiero w 1928 r., po emigracji do USA, Rohwedder wrócił do swojego wcześniejszego pomysłu, projektując linię produkcyjną, która najpierw kroiła, a następnie natychmiast szczelnie pakowała pokrojony chleb.

Przysłowia z chlebem

Chleb – nie mogło być inaczej! - doczekał się przysłów. Zobaczcie najpopularniejsze z nich:

  • "Bez pracy, nie ma kołaczy"
  • "Ciężko pracować trzeba na kawałek chleba"
  • "Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy"
  • "Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna"
  • "Dobry chleb z solą, byle z dobrą wolą"
  • "Chleb płacze, gdy go darmo jedzą"
  • "Chleb w drodze nie ciąży"
  • "Chleb z solą - znak i hasło zgody"
  • "Chleba dorabiać się trzeba"

Przepisy na pyszne chleby:

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa

Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki

Zobacz też:Siedliszowskie koziołki

Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

C
Chlebodawcy.pl

Wszystkiego chrupiącego z okazji Dnia Chleba!

Świetny artykuł, będziemy polecać ;) Tymczasem zapraszamy na nasz kanał filmowy, gdzie właśnie 16 października w ramach kampanii informacyjnej publikujemy film PIECZYWO I SPORT - zapraszamy!

https://youtu.be/RcBCYPiZeJg

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3