Dania wegetariańskie. Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz [PRZEPISY]
Wegetariańskie pierogi ze szpinakiem
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz
300 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
200 g sera twarogowego
100 g sera feta (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.
Farsz. Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.
Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.
Rada: Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.