Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog kulinarny o słodkiej tematyce Daktyle w czekoladzie. Ale dziś dzieli się przepisem na pyszne śledzie.
Składniki
- 600 g tuszy świeżych śledzi
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Składniki na zalewę
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru
Dodatkowo do każdego słoika
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- łyżeczka gorczycy
Wykonanie
Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.
Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?