Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świeże smażone śledzie marynowane w zalewie octowej [PRZEPIS]

Dorota Wójcicka
Przepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie octowej.

Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog kulinarny o słodkiej tematyce Daktyle w czekoladzie. Ale dziś dzieli się przepisem na pyszne śledzie.

Składniki

  • 600 g tuszy świeżych śledzi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Składniki na zalewę

3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru

Dodatkowo do każdego słoika

  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • łyżeczka gorczycy

Wykonanie

Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.

Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska