Ta marynata do mięs to hit! Kurczak wręcz rozpływa się w ustach. Jak zrobić dobrą marynatę na bazie maślanki? [PORADNIK, PRZEPIS]

mad
Udka dzięki marynacie na bazie maślanki będą wyjątkowo kruche i soczyste. Zobaczcie jak zrobić pyszną marynatę do mięs.
Udka dzięki marynacie na bazie maślanki będą wyjątkowo kruche i soczyste. Zobaczcie jak zrobić pyszną marynatę do mięs.
Bardzo aromatyczna, smaczna i wyrazista – taka jest marynata na bazie maślanki. Można ją dodawać zarówno do różnego rodzaju mięs, jak i do ryb. To w niej tkwi sekret idealnie soczystego i kruchego mięsa, które wręcz rozpływa się w ustach. Pamiętajmy, że dobra marynata oprócz tego, że nadaje smak, to także zmiękcza mięso. Jak ją przyrządzić?

W polskiej kuchni marynaty są bardzo ważnym elementem. Wystarczy sięgnąć po staropolską książkę kucharską lub spytać… babci. Wiele lat temu to dziczyzna była obecna na większości stołów podczas uczt – to właśnie specjalne podejście do tego mięsa, wymagało stworzenia przepisów na dobre marynaty.

Pierwsze marynaty przyrządzane przez polskie gospodynie powstawały na bazie octu, jednak z czasem zaczęto do nich dodawać coraz bardziej wyszukane składniki, takie jak miód czy właśnie maślanka.

W czym tkwi sekret dobrej marynaty?

Każdy zapalony kucharz – czy to amator, czy profesjonalista – posiada swój unikalny przepis na doskonałą marynatę. To jej dodatek do mięs czy ryb potrafi diametralnie zmienić smak potrawy i zaskoczyć nawet największych smakoszy.

Marynata oprócz tego, że nadaje smak, to także zmiękcza mięso. Dzieje się tak dzięki obecności w niej soli, która „wyciąga” wodę, ale też zmienia strukturę mięsa, która staje się bardziej chłonna.

To właśnie dlatego cały aromat przypraw i dodatków doskonale wchłania się do wewnątrz, a mięso staje się delikatne i kruche. Dobra marynata składa się z elementu kwaśnego. W przypadku maślanki zawarty w niej kwas zmiękcza mięso, co wpływa też na przyśpieszenie procesu pieczenia. Zapobiega też ona wyciekaniu soków, co sprawia, że mięso pozostaje aksamitnie kruche, ale soczyste.

Udka z kurczaka w zaskakującej marynacie [PRZEPIS]

Potrawy z grilla są uwielbiane, lecz często kojarzone tylko z sezonem majówkowym. A to błąd. W sezonie jesiennym grill można zastąpić domową patelnią grillową lub piekarnikiem, by odtworzyć niektóre potrawy i rozkoszować się ich smakiem. Udka dzięki marynacie na bazie maślanki będą wyjątkowo kruche i soczyste.

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • 200 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki chili

Przygotowanie:
Czosnek siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Maślankę, czosnek, imbir i pozostałe przyprawy umieszczamy w pojemniku blendera i miksujmy. Udka zalewamy marynatą, marynujemy całą noc lub dłużej. Udka grillujemy z każdej strony do przypieczenia skórki. Można w tym celu użyć patelni grillowej.
Taka marynata sprawdzi się również jako doskonały dodatek do ryb. Do maślanki można dodać różne przyprawy, które „podkręcą” smak dania.

Kreatywność zależna od płci? Zobacz wyniki badania

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie