Tarta z letnimi owocami. TOP 5 ciast [PRZEPISY]
Słoneczna tarta
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
mąka - 1 szklanka
cukier puder - 50 gramów
żółtka - 1 sztuka
śmietana 18% - 1 łyżka
morele - 600 gramów
bułka tarta - 2 łyżki
białe wino - 50 mililitrów
cukier - 50 gramów
płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.
W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.