Tarta z letnimi owocami. TOP 5 ciast [PRZEPISY]
Tarta z białą czekoladą i borówkami
Składniki:
mąka - 2 szklanki
cukier puder - 2 łyżki
żółtko - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
woda - 3 łyżki
biała czekolada - 2 opakowania
serek mascarpone - 1 opakowanie
borówki amerykańskie - 300 gramów
skórka z limonki - 1 sztuka
cukier puder - 1 opakowanie
liście świeżej mięty - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
Dodaj żółtka.
Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180 stopni, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.