GIS ostrzega przed białkiem soi w surowym wędzonym boczku
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące stwierdzenie białka soi w surowym wędzonym boczku. Na etykiecie nie ma odpowiedniej informacji, a u osób uczulonych na białka soi może dojść do reakcji alergicznej.
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że chodzi o produkt Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g o numerze partii: 32471S i dacie minimalnej trwałości 02/10/2023.
Producentem jest Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji na ten temat. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.
GIS podał, że w ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.
Alarm w polskich sklepach - GIS wycofuje produkty
Tych produktów nie kupuj, jeśli nie chcesz stracić zdrowia oraz pieniędzy. Nowe informacje podane przez Głównego Inspektora Sanitarnego z 4 października 2023 roku o niezdrowych produktach wycofywanych ze sprzedaży dotyczą m.in.:
- parówek,
- boczku,
- mięsa mielonego,
- chipsów,
Sprawdź także inne szkodliwe dla zdrowia i życia wyroby, które wycofano ze sklepów. Zobacz wyniki kontroli, a także aktualne ostrzeżenia Głównego Inspektora Sanitarnego.
Produkty wycofane ze sklepów
Jeżeli nabyłeś szkodliwe produkty, masz prawo zwrócić je do sklepu albo wyrzucić. Nasza lista niebezpiecznych produktów jest aktualizowana na bieżąco.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
- Tak mieszkają Sławomir i Kajra. To ich urocze gniazdko w Małopolsce
- Wzory i pomysły na jesienne paznokcie. Zobacz inspiracje!
- To tatrzańskie jezioro zachwyca jesienią. Klimat jak w Dolomitach!
- Jesień w Chorwacji poza sezonem. Dlaczego warto się tam wybrać? TOP 5 powodów!
- Zamek w Muszynie jeszcze zamknięty, a już kusi turystów. Tak wygląda w środku
- 10 najpiękniejszych tatrzańskich szlaków jesienią. Tutaj warto iść

Akcja czad / DZ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Kate stawia czoła oskarżeniom o rasizm. Książka „Endgame” mocno uderza w księżną
- Pracownice żłobka znęcały się nad dziećmi. Do placówki uczęszczały dzieci celebrytów
- Szokujące słowa politologa. "Potrzebujemy walizeczki z czerwonym przyciskiem"
- Dzicy lokatorzy sterroryzowali Barcelonę. Walczyło z nimi 300 policjantów!