Tłusty czwartek 2020. Najlepsze, sprawdzone przepisy na faworki (chrust) naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Szukacie sprawdzonych przepisów na faworki? Zobaczcie najlepsze przepisy na chrust naszych Czytelników. Fot. archiwum
Faworki, w Krakowie zwane chrustem, to świetna słodka przekąska na czas karnawału, jak również na tłusty czwartek. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

Faworki – sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Faworki, czy inaczej chrust to słodka przekąska, którą przygotowuje się nie tylko na czas karnawału, ale również na tłusty czwartek. Tłusty czwartek to z całą pewnością święto wszystkich łasuchów i wielbicieli słodkich przekąsek. A sposobów na osłodzenie tego dnia jest co niemiara! Oprócz pączków można zjeść pyszne faworki! Zobaczcie przepisy!

Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki).
Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki). Fot. archiwum

Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki) ze spirytusem [PRZEPIS]

Przepis na ten chrust jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiły go moja babcia i moja mama. Teraz, w czasie karnawału, przygotowuje go również ja. Jest to najprostszy przepis na chrust, który wśród moich znajomych jest uważany za najlepszy w całym Krakowie - mówi nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.

Składniki

  • 10 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka do herbaty cukru pudru
  • 1 łyżeczka do herbaty masła
  • mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • spirytus – łyżka, ale niekoniecznie

Wykonanie
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.

Faworki staropolskie na tłusty czwartek.
Faworki staropolskie na tłusty czwartek. Fot. Grażyna Łacna-Walczak

Faworki staropolskie na tłusty czwartek [PRZEPIS]

Przepisem na staropolski chrust podzieliła się nasza Czytelniczka Grażyna Łacna-Walczak.

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 4 dag masła
  • 2 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • łyżka gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Wykonanie
Jajka ubić na pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta.
W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Szybkie i pyszne faworki  (chrust) na tłusty czwartek.
Szybkie i pyszne faworki (chrust) na tłusty czwartek. Fot. Andżelika Knop

Szybkie i pyszne faworki (chrust) na tłusty czwartek [PRZEPIS]

Przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Knop

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkować, pokroić w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrobić przecięcie i przełożyć jeden koniec paska.
Gotowe faworki smażyć na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osuszyć je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem.

Mrowisko, czyli góra z chrustu (faworków) na tłusty czwartek.
Mrowisko, czyli góra z chrustu (faworków) na tłusty czwartek. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Mrowisko, czyli góra z chrustu na tłusty czwartek [PRZEPIS]

Przepis naszej Czytelniczki Anny Cyganik-Idęć

Składniki na chrust

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml śmietany 12 lub 18%
  • 2 kieliszki wódki
  • cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania)
  • olej i/lub smalec do smażeniu

Składniki na masę

  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 50g miodu
  • bakalie (wiórki, rodzynki, mak) - do posypania

Wykonanie
Chrust. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto.
Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka).
Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz, następnie obtaczać w cukrze pudrze z odrobiną cukru wanilinowego (najlepiej zrobić to jeszcze gdy faworki są ciepłe). Z tego przepisu wychodzą 2 duże miski faworków.
Masa
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku. Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50 g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta.
Z faworków ułożyć kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami.

FLESZ - zmiana zasad udzielania ślubów kościelnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3