Tłusty czwartek 2023. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na faworki, oponki i karnawałowe róże [PRZEPISY]
Przepis na karnawałowy prosty chrust staropolski Grażyny Łacnej-Walczak
Składniki
40 dag mąki
4 dag masła
2 dag cukru
4 żółtka
3 jajka
łyżka gęstej śmietany
kieliszek spirytusu
cukier puder
cukier waniliowy
olej do smażenia
Wykonanie
Jajka ubić na pianę.
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta.
W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.