Tłusty czwartek 2023. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na faworki, oponki i karnawałowe róże [PRZEPISY]
Szybki i pyszny chrust na tłusty czwartek Andżeliki Knop
Składniki
250 g mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnego mleka
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkować, pokroić w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrobić przecięcie i przełożyć jeden koniec paska.
Gotowe faworki smażyć na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osuszyć je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem.