Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2022: tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust ze spirytusem [PRZEPIS]

mad
Przepis na tradycyjny krakowski chrust.

Przepis na ten chrust jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiły go moja babcia i moja mama. Teraz, w czasie karnawału, przygotowuje go również ja. Jest to najprostszy przepis na chrust, który wśród moich znajomych jest uważany za najlepszy w całym Krakowie - mówi nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.

Składniki

  • 10 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka do herbaty cukru pudru
  • 1 łyżeczka do herbaty masła
  • mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • spirytus – łyżka, ale niekoniecznie

Wykonanie
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska