MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To krakowski symbol luksusu. Co i za ile można zjeść w Wierzynku?

(MA)
Kamienica - Rynek Główny - w której znajduje się od lat restauracja Wierzynek. Zmieniają się jej "sąsiedzi", ona ciągle działa
Kamienica - Rynek Główny - w której znajduje się od lat restauracja Wierzynek. Zmieniają się jej "sąsiedzi", ona ciągle działa Anna Kaczmarz / Polskapresse / Dziennik Polski
W Krakowie tę restaurację zna chyba każdy. Jej nazwa jest symbolem luksusu, miejska ekskluzywnego. Chodzi oczywiście o Wierzynek (Rynek Główny 16). Co można dziś zjeść w tym legendarnym miejscu i przede wszystkim czy jest aż tak drogo, jak zakodowało się to w ogólnej świadomości mieszkańców stolicy Małopolski?

Jak można przeczytać na stronie internetowej tej legendarnej restauracji: "Legenda Restauracji Wierzynek sięga 1364 roku, kiedy to na prośbę króla Kazimierza Wielkiego kupiec krakowski Mikołaj Wierzynek został gospodarzem najsłynniejszej uczty w dziejach Polski, wyprawionej z okazji zaślubin wnuczki króla z cesarzem Karolem IV Luksemburczykiem. Na tę wspaniałą uroczystość przybyli władcy i możni z całej Europy, a wśród nich król Węgier, Ludwik, król Danii, Waldemar IV oraz król Cypru, Piotr. Jak głosi legenda, stoły uginały się pod ciężarem potraw i napojów, a każdy z gości został obdarowany złotą i srebrną zastawą stołową. Najwybitniejsi kronikarze epoki przyznawali, iż kunszt i obfitość jadła, gościnność i hojność gospodarza oraz radość biesiadników nie znały umiaru. Tą tradycję celebrowania jedzenia i królewskiej obsługi kultywujemy do dziś, zapraszając gości w magiczne progi Restauracji Wierzynek".

Postanowiliśmy więc przyglądnąć się obecnemu menu w Wierzynku.

Co więc można zjeść w tej słynnej restauracji?

Wśród przystawek znajdziemy np.:

  • Podwędzany tatar z jelenia / jarmuż / żółtko sous vide / trufla / borowik / kapary - 89 zł

Przykładowe ZUPY z menu:

  • Consomme z dzikiego ptactwa / kołduny jagnięce / oliwa z lubczyku - 48 zł
  • Barszcz czerwony na zakwasie / jajko poche / krokiecik grzybowy- 42 zł

Przykładowe dania główne:

  • Polędwica wołowa / puree grzybowe z domieszką selera / szpinak / marynowane pomidorki cherry / pieczarki portobello / sos z czerwonego wina - 169 zł
  • Kacza pierś / puree z pietruszki / sękacz /kurki / palona pietruszka / sos demi- glace / czarna porzeczka - 139 zł
  • Kwiat cukinii / puree z marchwi / borowik / nowalijki / trufla / kozi ser - 99 zł

Przykładowe desery:

  • Kremówka Krakowska / świeże owoce / sos porzeczkowy - 49 zł
  • Sernik / sos malinowy / lody czekoladowe / bita śmietana / świeża mięta - 49 zł
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: W Polsce drastycznie wzrosną podatki? Winna demografia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska