4 z 11
Poprzednie
Następne
Top 10 deserów i ciast z jabłkami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Słodkie placuszki z jabłkiem i cynamonem Joanny Tokarz
Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza.
Do ciasta dodać pokrojone w plastry jabłka, delikatnie zamieszać.
Placuszki smażyć na dużej ilości oleju i na małym ogniu żeby się nie przypalały.
Po usmażeniu najlepiej przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać najlepiej jeszcze ciepłe.