reklama

TOP 10 przepisów na zupy. Zupa pomidorowa, meksykańska, cebulowa... Ciepły obiad w kilka chwil: przepisy

Materiał partnera zewnętrznego Zaktualizowano 
Zupy to nieodłączny element polskiej kuchni. Niezależnie czy szukasz tradycyjnego przepisu na niedzielny obiad, czy chcesz poeksperymentować z nieco bardziej egzotyczną recepturą, nasze zestawienie najlepszych zup pomoże Ci w przyrządzeniu udanego obiadu lub ciepłej kolacji.

Indyjska zupa z soczewicy (dahl), tradycyjny krupnik staropolski, krem z dyni z mlekiem kokosowym, czy zupa pomidorowa na rosole? Sprawdź TOP 10 przepisów na najlepsze zupy i wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada.

Zupa pomidorowa - uwielbiana przez Polaków

Prawie wszyscy lubimy jedną z najpopularniejszych zup – zupę pomidorową. Jeśli odpowiednio ją doprawimy, nie tylko osiąga ciekawy smak, ale także świetnie rozgrzewa. Jak to osiągnąć? Najważniejsze, żeby odpowiednio dobrać składniki. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie szczypty chili – nutka ostrości nadaje zupie wyrazu i charakteru. Jeśli odpowiada nam kuchnia włoska, do zupy pomidorowej możemy dosypać też oregano i bazylię. Fani przypraw korzennych mogą zdecydować się na wariant zupy pomidorowej z dodatkiem mleka kokosowego – wtedy świetnie skomponują się z nią imbir i cynamon. Nie zapomnijmy doprawić ją solą i pieprzem.

Zupa meksykańska, czyli Meksyk na talerzu

Wszyscy, którzy lubią, gdy pierwsze danie jest treściwe, na pewno docenią zupę meksykańskąz mięsem mielonym. W zupie meksykańskiej oprócz mięsa znajdziemy również:

  • fasolę,
  • kukurydzę
  • groszek.

Wiadomo, że dania meksykańskie to dania pikantne, niezbędną przyprawą do zupy meksykańskiej jest papryka ostra (słodką też warto dodać). Korzystnie wpłynie na całość, jeśli do zupy meksykańskiej dosypiemy trochę imbiru i kminku mielonego. Polecamy posypać zupę żółtym serem zaraz przed podaniem, kiedy rozlało się już ją do misek. Ser lekko się roztapia i jest smakowitym, ciągnącym się urozmaiceniem.

Zupa krem z dyni - kolor i smak, który zachwyca!

Nie tylko smakiem, ale także kolorem urzeka zupa z dyniz imbirem i curry. Aromat dyni osiąga prawdziwą pełnię dopiero po połączeniu go z jakąś charakterystyczną i wyraźną nutą. W tej roli idealnie sprawdzają się imbir i curry. Do zupy najlepiej dodać imbiru - można skorzystać z gotowej przyprawy lub użyć świeżo startego. Poza solą i pieprzem dobrym dodatkiem jest odrobina chili pieprzu cayenne. Po zmiksowaniu powstanie gęsty, aromatyczny i rozgrzewający krem – przysmak każdego miłośnika potraw z dyni.

Zupa cebulowa - inspiracja prosto z Francji

Zwolennikom tradycyjnych i prostych rozwiązań polecamy zupę cebulową. Przygotowanie naprawdę nie jest skomplikowane.

Jak zrobić zupę cebulową?

  1. Cebulę trzeba pokroić i zeszklić na patelni z oliwą,
  2. Cebulę dodaj do gotującego się wywaru warzywnego.
  3. Do zupy można ugotować kaszę (np. jaglaną).
  4. Ciekawie ze smakiem cebuli komponują się też bataty.
  5. Żeby całość miała wyrazisty smak i nie była mdła, warto użyć kilku przypraw, np. tymianku, kurkumy, liścia laurowego, lubczyku, a nawet ostrej papryki.
  6. Do zupy dodać warzywa, a jeśli mamy ochotę na coś wyjątkowo rozgrzewającego – trochę imbiru.

Zupa krem z cieciorki

Wśród roślin strączkowych karierę robi ciecierzyca oraz hummus, czyli chyba najpopularniejsza potrawa z jej wykorzystaniem. Hummus to jednak nie wszystko, co można przyrządzić z cieciorki. Polecamy przygotowanie smacznej i pożywnej zupy, bardzo popularnej we włoskiej kuchni. Takie danie należy zaplanować z małym wyprzedzeniem, ponieważ cieciorka wymaga namoczenia najlepiej przez całą noc, a następnie ugotowania. Oprócz ciecierzycy warto dodać pokrojone warzywa, marchewkę, seler, por, paprykę. Smak całości wzbogacą: rozmaryn, zioła prowansalskie, kolendra, majeranek, kminek czy kurkuma. Wszystko oczywiście w zależności od tego, co kto lubi i jaki smak mu najbardziej odpowiada. Zupę z cieciorki możemy zmiksować, ale nie jest to konieczne – pływająca cieciorka to zawsze przyjemne urozmaicenie.

ZOBACZ TOP 10 PRZEPISÓW NA ZUPY:

Zupa często pozostaje w cieniu drugiego dania. Nie zapominajmy o niej jednak! Może być częścią obiadu, ale nic nie stoi na przeszkodzie temu, żeby traktować ją jako samodzielny posiłek. Niektóre zupy są naprawdę bardzo sycące! No i na pewno można się nimi porządnie rozgrzać. Wariantów i kombinacji jest nieskończoność.

1. Zupa cebulowa
2. Zupa krem z cieciorki
3. Zupa pomidorowa na rosole
4. Zupa meksykańska
5. Krem pieczonej dyni z imbirem
6. Tradycyjny krupnik staropolski
7. Dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy
8. Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym
9. Zupa ogórkowa
10. Żurek na pieczonym boczku

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3