6 z 26
Poprzednie
Następne
TOP 25 tradycyjnych, domowych polskich zup naszych Czytelników [PRZEPISY]
Tradycyjny żurek na żeberkach Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
1/2 kg żeberek
2 litry wody
grzyby suszone (namoczone)
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
4 ziela angielskie
butelka żuru
sól, pieprz
natka pietruszki
śmietana
Wykonanie
Żeberka gotować do miękkości na małym ogniu z dodatkiem namoczonych wcześniej grzybów, czosnku, szczypty soli, zielem angielskim i liściem laurowym. Dolać żur. Po zagotowaniu zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Jeść z ugotowanymi ziemniakami bądź chlebem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kętach