Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TOP 25 tradycyjnych, domowych polskich zup naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie zupy! Kliknijcie w galerię i wybierzcie dla siebie przepisy naszych Czytelników na sprawdzone domowe zupy.
Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie zupy! Kliknijcie w galerię i wybierzcie dla siebie przepisy naszych Czytelników na sprawdzone domowe zupy. Fot. Anna Kaczmarz
Przepisy na tradycyjne polskie zupy! Takie jak u babci! Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na pyszne, tradycyjne domowe zupy, takie jak przygotowywały dawniej nasze babcie. Barszcze, zalewajki, zupy ziemniaczane, grochówki, krupniki, pomidorówki, szczawiowe... Kliknijcie w galerię i wybierzcie coś dla siebie. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Macie ochotę na pyszną, polską zupę? Tutaj znajdziecie przepisy:

  • Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tradycyjny żurek na żeberkach Koła Gospodyń Wiejskich
  • Zupa ziemniaczana
  • Tradycyjna zupa ogórkowa
  • Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi według szefa kuchni
  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
  • Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tradycyjny krupnik domowy
  • Rozgrzewająca kwaśnica góralska
  • Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń
  • Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty
  • Zupa szczawiowa z jajkiem
  • Rosół „mieszany”
  • Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
  • Zupa botwinka
  • Zupa szczawiowo-pokrzywowa
  • Białczańska zupa scypa z kapusty
  • Barszcz czerwony
  • Zupa postna „mojej mamy”
  • Zupa ziemniaczana  z boczkiem i kiełbasą
  • Zupa kapuściana
  • Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką
  • Zupa czosnkowa
  • Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
  • Zupa piwna „ceseata”

W polskiej tradycji kulinarnej obiad bez zupy nie jest prawdziwym, domowym obiadem. Zupa pełni rolę ciepłej przystawki i ma zadanie zaspokoić pierwszy głód oraz rozgrzać nas, szczególnie jesienią i zimą, gdy na dworze zaczyna panować mróz . Drugie danie obowiązkowo musi zostać poprzedzone talerzem gorącej, sycącej i bogatej w smaku ogórkowej, jarzynowej lub innej, dowolnej pozycji spośród tak licznego repertuaru polskich zup. Nic dziwnego zatem, że zupa codziennie gości na prawie każdym polskim stole.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska