TOP 25 tradycyjnych, domowych polskich zup naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zupa ziemniaczana
Składniki:
1 noga z kurczaka
2 l wody
1 marchewka
120 g ziemniaków
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Wykonanie
Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zebrać szumy. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki dodać do zupy i przyprawić. Gdy ziemniaki będą już miękkie to zrobić zasmażkę: na patelnię wrzucić masło i mąkę, cały czas mieszać aż składniki się połączą i nabiorą brązowego koloru. Dolać trochę zupy do zasmażki i mieszać, aby nam się grudki nie zrobiły. Całość dodać do zupy, zamieszać i jeszcze chwilkę gotować.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków