Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka wielkanocna. Przepis na tradycyjną wielkanocną babkę drożdżową Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Babka wielkanocna. Przepis na tradycyjną babę drożdżową od Koła Gospodyń Wiejskich.

Babka wielkanocna. Przepis na tradycyjną wielkanocną babkę drożdżową Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Jak zrobić tradycyjną babę drożdżową na Wielkanoc? Podpowiadają panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Po rezurekcji w Wielką Niedzielę, w której biorą udział członkinie KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) i złożeniu sobie życzeń, jak najprędzej udają się do domów na święcone, czyli oczekiwaną od wielu dni ucztę wielkanocną. Poprzedza ją ceremonia dzielenia się poświęconym jajkiem i wzajemne życzenia. Śniadanie świąteczne trwa zazwyczaj wiele godzin. - Baby drożdżowe pieczemy według sprawdzonych receptur. Wśród nich pierwsze miejsce zajmują baby drożdżowe i ucierane - mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek plus jedno jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • cukier puder do posypania
  • sok z cytryny

Wykonanie
Drożdże wymieszać z połową szklanki mleka, odstawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzeć mikserem na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wlać masło. Wyrobić aż ciasto wchłonie masło. Dodać wypłukane rodzynki, ponownie odstawić do wyrośnięcia aż ciasto potroi objętość. Formę wysmarować, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć z formy na kratkę.
Pieczenie bab, wsadzanie ich do pieca, studzenie i lukrowanie to cała skomplikowana ceremonia. Kiedy wyrabiamy ciasto, a zwłaszcza kiedy odstawiamy do wyrośnięcia, nie wolno chodzić po kuchni, otwierać drzwi i okien, by nie zrobić przeciągu. Nie wolno w tym czasie trzaskać drzwiami, głośno rozmawiać, by baba nie opadła lub nie dostała zakalca.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska