Flaczki to charakterystyczna potrawa przygotowywana z oczyszczonego żołądka wołowego. Mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zobaczcie, jak gotują flaczki panie z Koła Gospodyń w Białce. Pycha!
Składniki:
- 1 kg gotowanych flaków
- 2 ćwiartki z kurczaka
- seler
- 4 marchewki pokrojone w kostkę
- korzeń pietruszki
- por
- dwie kostki rosołowe
- 1cebula
- przyprawa do flaków, przyprawa w płynie maggi, sól, pieprz
Wykonanie:
Flaki obgotować, aż przestaną mieć swój charakterystyczny zapach (można zmienić parę razy wodę).
Nastawić wodę na rosół na dwóch ćwiartkach z kurczaka. Dodać pokrojone w kostkę: seler, marchewkę, pietruszkę, białą część pora i przypaloną nad ogniem cebulę i kostki rosołowe. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Ugotowane flaki pokroić na mniejsze kawałki.
Z rosołu wyciągnąć kurczaka, oczyścić z chrząstek, kości i skóry, a następnie pokroić drobniej. Z rosołu wyciągnać cebulę.
Do rosołu wrzucić pokrojone flaki i mięso z kurczaka. Dodajemy przyprawę do flaków, sól i pieprz oraz maggi. Gotować flaki w rosole, aż będą miękkie. Można doprawić ostrą papryką.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?