Tradycyjne flaki – przepis. Jak zrobić dobre flaczki? Zobacz przepis Koła Gospodyń Wiejskich  [PORADNIK]

mad
Tradycyjne flaczki według przepisu Koła Gospodyń w Białce.
Tradycyjne flaczki według przepisu Koła Gospodyń w Białce. Fot. Koło Gospodyń w Białce
Jak zrobić dobre flaczki? Przepis jest bardzo prosty!

Flaczki to charakterystyczna potrawa przygotowywana z oczyszczonego żołądka wołowego. Mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zobaczcie, jak gotują flaczki panie z Koła Gospodyń w Białce. Pycha!

Składniki: 

  • 1 kg gotowanych flaków 
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • seler
  • 4 marchewki pokrojone w  kostkę
  • korzeń pietruszki
  • por
  • dwie kostki rosołowe
  • 1cebula 
  • przyprawa do flaków, przyprawa w płynie maggi, sól, pieprz

Wykonanie:  
Flaki obgotować, aż przestaną mieć swój charakterystyczny zapach (można zmienić parę razy wodę).
Nastawić wodę na rosół na dwóch ćwiartkach z kurczaka. Dodać pokrojone w kostkę: seler,  marchewkę, pietruszkę, białą część pora i przypaloną nad ogniem cebulę i kostki rosołowe. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Ugotowane flaki pokroić na mniejsze kawałki.
Z rosołu wyciągnąć kurczaka, oczyścić z chrząstek, kości i skóry, a następnie pokroić drobniej. Z rosołu wyciągnać cebulę.
Do rosołu wrzucić pokrojone flaki i mięso z  kurczaka. Dodajemy przyprawę do flaków, sól i pieprz oraz maggi. Gotować flaki w rosole, aż będą miękkie. Można doprawić  ostrą papryką. 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie