Tradycyjne flaki – przepis. Jak zrobić dobre flaczki? Zobacz przepis Koła Gospodyń Wiejskich [PORADNIK]
mad
Tradycyjne flaczki według przepisu Koła Gospodyń w Białce.
Fot. Koło Gospodyń w Białce
Jak zrobić dobre flaczki? Przepis jest bardzo prosty!
Flaczki to charakterystyczna potrawa przygotowywana z oczyszczonego żołądka wołowego. Mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zobaczcie, jak gotują flaczki panie z Koła Gospodyń w Białce. Pycha!
Składniki:
1 kg gotowanych flaków
2 ćwiartki z kurczaka
seler
4 marchewki pokrojone w kostkę
korzeń pietruszki
por
dwie kostki rosołowe
1cebula
przyprawa do flaków, przyprawa w płynie maggi, sól, pieprz
Wykonanie: Flaki obgotować, aż przestaną mieć swój charakterystyczny zapach (można zmienić parę razy wodę). Nastawić wodę na rosół na dwóch ćwiartkach z kurczaka. Dodać pokrojone w kostkę: seler, marchewkę, pietruszkę, białą część pora i przypaloną nad ogniem cebulę i kostki rosołowe. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Ugotowane flaki pokroić na mniejsze kawałki. Z rosołu wyciągnąć kurczaka, oczyścić z chrząstek, kości i skóry, a następnie pokroić drobniej. Z rosołu wyciągnać cebulę. Do rosołu wrzucić pokrojone flaki i mięso z kurczaka. Dodajemy przyprawę do flaków, sól i pieprz oraz maggi. Gotować flaki w rosole, aż będą miękkie. Można doprawić ostrą papryką.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.