W skrócie
W czasie wieczerzy wigilijnej mak ma wyjątkowe znaczenie symboliczne. Mak utożsamiano z płodnością, dostatkiem, a z racji właściwości usypiających kojarzony był ze śpiącymi pastuszkami. Mak to także składnik wykorzystywany w licznych wigilijnych deserach i ciastach. Zobacz przepis na tradycyjny makowiec drożdżowy.
Tradycyjny makowiec – przepis jak za dawnych lat
Liczba porcji: 16-20 porcji
Czas przygotowania: 3 godziny.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka esencji waniliowej.
Składniki na nadzienie:
- 200 g maku,
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 100 g cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1,5 łyżki miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 80 g rodzynek,
- 50 ml wody,
- 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Jak zrobić domowy makowiec?
Przygotowanie:
- Ciasto: Świeże drożdże należy rozetrzeć z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
- Po godzinie do rozczynu należy dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko.
- Ciasto na makowiec należy dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie należy dodawać przestudzone stopione masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić.
- Ciasto na makowiec trzeba odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie należy przygotować nadzienie do makowca.
- Farsz do makowca: Mak należy opłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Następnie należy go odcedzić i zmielić trzykrotnie.
- Masło należy roztopić w garnku o grubym dniem razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, zmieloną laską wanilii, namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.
- Masę makową należy smażyć przez około 15 minut. Następnie należy ją zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.
- Ciasto na struclę makową trzeba cienko rozwałkować, nadziać masą makową i zrolować zaczynając od dłuższego boku prostokąta.
- Gotowy makowiec należy włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Makowiec powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza przez 45 minut.
- Gotowy makowiec można posypać cukrem pudrem, polukrować, oblać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzeszkami lub posiekaną skórką pomarańczową.
Nie tylko makowiec zawijany
Zachęcamy, aby eksperymentować z formą i nadzienie do makowca używać do wypieków przypominających rogale świętomarcińskie, dodawać je do tradycyjnej kutii albo robić świąteczne muffinki na Boże Narodzenie. Pysznym pomysłem na wykorzystanie maku są także domowe kluski z makiem. Zaskakująco będzie smakować makowiec japoński, który przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Z pewnością ograniczyć może nas tylko wyobraźnia.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Zelmer ZFP9000B - 2000W - misa 3l
Funkcje kulinarne:zagniatanie ciasta, ubijanie pia…
kup teraz

Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
Robot planetarny wielofunkcyjny Bosch Mum 4880
kup teraz

Robot kuchenny Clatronic Km 3709 1000W Ugniatarka
Robot kuchenny Clatronic Km 3709 1000W Ugniatarka
kup teraz

Robot Kuchenny Mikser Mpm Kasia MRK-11 Blender
Robot Kuchenny Mikser Mpm Kasia MRK-11 Blender

KitchenAid Classic 5K45SSEOB - 275W - misa 4,3l
Długość przewodu:1,14 m;Dominujący odcień obudowy:…
kup teraz

Robot kuchenny planetarny Zelmer ZKR1300B 1300W
Robot kuchenny planetarny Zelmer ZKR1300B 1300W
kup teraz

Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11
Robot Kuchenny Mpm Kasia Plus MRK-11

Sage BFP800 - 2000W - misa 2,5l
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

ETA Gratus Vital II 002890092 z maszynką do mielenia - 1200W - ...
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

MPM iCoook MRK-18 z naczyniem do gotowania na parze - misa 3,5l
Długość przewodu:0,9 m;Dominujący odcień obudowy:c…
kup teraz

Robot planetarny ETA Gratussino Smart 002390090
Robot planetarny ETA Gratussino Smart 002390090
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym