3 z 8
Poprzednie
Następne
Truskawki. TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami [PRZEPISY]
Chałwowo-truskawkowe lody z żurawiną
Składniki
1 opakowanie chałwy waniliowej
1 kg truskawek
100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
500 ml śmietanki kremowej 30%
Wykonanie
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zamrozić – powinny spędzić w zamrażarce przynajmniej 12 godzin. Śmietanę przelać do garnka, dodać do niej pokruszoną chałwę i całość podgrzać, aż chałwa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gdy truskawki są już zamrożone, a masa śmietanowo-chałwowa zimna, przełożyć wszystko do dużego naczynia, dodać żurawinę i zblendować do połączenia składników.
Gotową masę przelać do foremek na lody i ponownie włożyć do zamrażarki na 6 godzin.. Możemy podawać je np. z waflowymi rurkami.