Twoje przetwory mogą być niebezpieczne. Być może ty też popełniasz jeden z kardynalnych błędów!

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Nieszczelne zamknięcie może zaprzepaścić prace przy przetworach.
Nieszczelne zamknięcie może zaprzepaścić prace przy przetworach. Agata Wodzień-Nowak
Dlaczego przetwory w słoikach popsuły się? Najczęściej popełniane błędy to z pozoru błahe czynności. Ogórki konserwowe i kiszone, przeciery pomidorowe, buraczki tarte lub w zalewie, gruszki w syropie i powidła – to tylko początek długiej listy przetworów, które co roku robimy w domach. Główny Inspektorat Sanitarny apeluje: zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów. Czasem z pozoru drobne niedopatrzenie może skończyć się nie tylko zmarnowaniem warzyw i owoców, ale też zatruciem. Poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania zapraw w słoikach.

Spis treści

Od początku lata do późnej jesieni w Polsce trwa szczyt sezonu na przetwory. Najpierw powstają dżemy i kompoty z truskawek, potem dołączają maliny, porzeczki, czereśnie i cała masa warzyw. Królują ogórki, następnie buraczki, pomidory, śliwki. Co zrobić, żeby domowe przetwory dobrze zawekowały się i przetrwały do zimy, a nawet do wiosny?

Wrzesień to czas robienia przetworów z owoców i warzyw. Nie ryzykuj zatrucia – dbaj o ich odpowiednie przygotowanie i przechowywanie. Zapewnij bezpieczeństwo swoich przetworów i ciesz się smakiem lata – przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.

7 ważnych zasad robienia domowych przetworów

Przetwory robimy z kilku względów: by zachować smak lata, zaoszczędzić na kupnych produktach, zapobiegać marnowaniu żywności, której nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Aby nasze zaprawy warzywno-owocowe były trwałe i bezpieczne, muszą być odpowiednio przygotowane i przechowywane. „Dzięki temu na naszych półkach będzie zdrowo i smacznie”, wskazuje GIS i podaje wskazówki.

  • Dbaj o czystość rąk, narzędzi i blatów roboczych.
  • Używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw.
  • Przygotuj przetwory zgodnie z przepisem, z odpowiednią ilością cukru, soli lub octu – utrwalają żywność.
  • Przygotuj i wyparz czyste szklane słoiki z nowymi wieczkami twist-off lub słoiki typu wek i butelki.
  • Pasteryzuj przetwory owocowe i warzywne minimum przez 30 minut lub trzy razy w 24-godzinnych odstępach.
  • Dobrze zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Pamiętaj o etykiecie z datą wytworzenia.

Jak robić domowe przetwory, żeby były zdrowe?

Zaprawy na jesień i zimę nie powinny być przygotowywane w pośpiechu. Jeszcze przed rozpoczęciem pracy trzeba zadbać o przygotowanie stanowiska. Musi być czyste – podobnie, jak nasze dłonie.

„Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty” – radzi GIS.

Wielokrotnie wskazywaliśmy, że do przygotowywania przetworów powinniśmy używać dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw. Pęknięte pomidory czy uszkodzone podczas wykopywania marchewki nie nadadzą się więc na przetwory.

GIS: „Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa”.

Przepis i zawarte w nim proporcje są istotne, ponieważ zbyt mała ilość cukru, soli czy octu może sprawić, że żywność nie utrwali się wystarczająco.

W czym robić domowe przetwory?

Niemal w każdym domu są słoiki po poprzednich przetworach czy kupionych w sklepie produktach. Oczywiście możemy je wykorzystać, ale wcześniej trzeba je wyparzyć. Oczyszczone słoiki możemy na przykład umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie.

Do pakowania przetworów stosuj czyste szklane opakowania z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe, lub słoików typu wek czy butelek.

W jakiej temperaturze i jak długo pasteryzować przetwory?

Kiedy już napełnimy wyparzone słoiki czy butelki, trzeba je szczelnie zamknąć wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. GIS w swoich poradach przekazuje, że w przypadku przetworów owocowych czy warzywnych oraz soków zalecana jest pasteryzacja.

Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów.

Jak zatem powinna przebiegać pasteryzacja domowych przetworów? Potrawę podgrzewamy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24 godz. odstępach, wylicza GIS.

Na koniec ustawiamy słoiki do góry dnem i zostawiamy w zacienionym miejscu do ostygnięcia.

Dlaczego umieszczenie daty na słoiku jest tak ważne?

Na słoiku czy butelce zdecydowanie warto umieścić kartkę/naklejkę z informacją o dacie przygotowania – najlepiej miesiąc i rok. W pierwszej kolejności powinniśmy wykorzystać najwcześniej wytworzoną żywność. Warto o tym pamiętać, ustawiając słoiki na półkach, by zapewnić dobry dostęp do nich.

GIS: Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Dębica

Dębica Frigo Hp2 205/55R16 91H

361,00 zł273,18 zł-24%
miejsce #2

Hankook

Hankook Wi-Cept Rs3 W462 195/65R15 91T

304,00 zł233,00 zł-23%
miejsce #3

Continental

Continental WinterContact TS 870 205/55 R16 91H

550,00 zł459,00 zł-17%
miejsce #4

Kormoran

KORMORAN SNOW 205/55R16 91H

296,00 zł256,00 zł-14%
miejsce #5

Bridgestone

Bridgestone Blizzak Lm005 235/55R17 103V

829,00 zł735,54 zł-11%
miejsce #6

Sava

Sava Eskimo S3+ 185/65R15 88T

296,00 zł273,23 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

24 listopada to dzień buraka! - video flesz

Materiał oryginalny: Twoje przetwory mogą być niebezpieczne. Być może ty też popełniasz jeden z kardynalnych błędów! - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie