Walentynki 2022. Zaskocz ukochaną osobę i podaj jej wyjątkowe śniadanie do łóżka. Nieważne, że nie jesteś mistrzem kuchni niczym Jamie Oliver, wystarczy że zainspirujesz się naszymi przepisami i dorzucisz szczyptę miłości, a na pewno wyczarujesz coś pysznego.
Tak podane śniadanie sprawi, że twoja druga połówka poczuje się naprawdę wyjątkowo. Aby posiłek różnił się od tych serwowanych każdego dnia, możesz przygotować go z motywem przewodnim, np. wycinając poszczególne składniki w kształcie serduszka. Sprawdź nasze przepisy na romantyczne śniadanie!
Jajka z szynką w cieście francuskim [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 jajek
- 10 dag szynki (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol)
- 6 pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- wędzona słodka papryka
- 10 dag sera żółtego
- sól morska gruboziarnista
- sałata do dekoracji
Wykonanie
Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Walentynkowe śniadanie w stylu angielskim: jajko sadzone z kiełbaskami w kształcie serca, tostami i świeżymi warzywami [PRZEPIS]
Składniki
- 2 parówki (np. paryżanki klasyczne ZM Pekpol)
- 2 jajka
- masło
- 4 kromki chleba tostowego
- świeże warzywa: sałata, pomidorki koktajlowe, ogórki
Wykonanie
Na patelni rozpuść masło, ostrożnie wbij jajka, zmniejsz ogień i smaż do czasu aż białka się zetną, a żółtka będą gęstnieć. Posól do smaku. Z parówek zdejmij folię, a następnie odetnij ich końce po skosie. Zepnij je ze sobą wykałaczką, stykając obciętymi końcami – otrzymasz małe serduszko. Następnie podsmaż je delikatnie na patelni. Ułóż na talerzu razem z jajkiem i podpieczonymi kromkami chleba tostowego.
Parówkowe serduszka [PRZEPIS]
Składniki
- 2 parówki (np. „paryżanki” klasyczne ZM Pekpol)
- 2 jajka
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie
Z parówek zdejmij folię, przetnij je na pół, tak aby po odgięciu na zewnątrz utworzyć kształt serca. Końce parówek połącz wykałaczką i ułóż na rozgrzanej patelni. Do lekko podsmażonych serduszek wbij jajka i smaż tak długo, aż się setną. Popierz i posól do smaku. Całość możesz posypać świeżym szczypiorkiem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?