Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa i owoce z puszki. Co warto o nich wiedzieć?

mad
Przeszukując półki w poszukiwaniu warzyw i owoców z puszki, musimy pamiętać, aby wybierać te, które nie zawierają konserwantów. Czytajmy skład!
Przeszukując półki w poszukiwaniu warzyw i owoców z puszki, musimy pamiętać, aby wybierać te, które nie zawierają konserwantów. Czytajmy skład! Fot. materiały prasowe
Żywność przechowywana w puszkach posiada wiele zalet, o których często zapominamy. Warto wybierać ją przede wszystkim wtedy, gdy w sklepach nie ma świeżych owoców i warzyw.

Przeszukując półki w poszukiwaniu warzyw i owoców z puszki, musimy jedynie pamiętać, aby wybierać te, które nie zawierają konserwantów. Czytajmy skład! Co zyskujemy kupując owoce czy warzywa z puszki?

1. Warzywa i owoce w puszce: długi termin przydatności

Jedną z głównych zalet produktów dostępnych w puszkach jest ich wydłużony okres przydatności do spożycia. Ich trwałość zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania, chroniącego przed dostępem powietrza, światła i zanieczyszczeń.

2. Warzywa i owoce w puszce: świeże i zdrowe

W owocach i warzywach z puszki nie zachodzą procesy biologiczne, które powodowałyby ich starzenie się. Przez cały okres przydatności zachowują one zatem pełną świeżość. Tego typu produkty nie tracą również potrzebnych naszemu organizmowi witamin.

3. Warzywa i owoce w puszce: alternatywa dla przetworów

Żywność w puszkach to idealna alternatywa dla przetworów w słoikach. Dzięki niej możemy cieszyć się sezonowymi produktami przez cały rok. Co więcej, owoce i warzywa w puszkach są tańsze, niż tradycyjne przetwory w słoikach.

4. Warzywa i owoce w puszce: oszczędność czasu

Owoce i warzywa z puszki to także oszczędność czasu. Z takimi produktami jesteśmy w stanie w przeciągu kilkunastu minut stworzyć zdrową sałatkę owocową czy warzywną, a nawet pyszny deser.

5. Zdrowo z puszki

Przechowywanie jedzenia w puszkach jest praktykowane od ponad 200 lat. Takie produkty wcale nie muszą zawierać niezdrowych konserwantów. Wykorzystując je w swojej kuchni powinniśmy jedynie pamiętać, że po otwarciu puszki, niewykorzystaną zawartość musimy przełożyć do innego naczynia. Dzięki temu niebezpieczne substancje z metalowego opakowania nie zaczną się utleniać i nie przenikną do żywności.
Wybierając wysokiej jakości owoce i warzywa w puszkach możemy mieć pewność, że jemy smacznie i zdrowo. Co więcej, to doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek, którym zdarza nam się ulec.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska