Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Wegetarianizmu świętujmy deserami: tofurnikiem, czekoladowym musem i ciastem marchewkowym [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne desery wegetariańskie.
Zobaczcie przepisy na pyszne desery wegetariańskie. pixabay.com
Brakuje ci pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu mamy dla Was trzy przepisy. Uwielbiasz eksperymentować w kuchni, a do tego kochasz zaskakiwać kulinarnie swoich najbliższych? Mamy dla ciebie doskonałą propozycję – 3 przepyszne wegetariańskie desery z bakaliami.

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Spróbuj koniecznie wege sernika, czekoladowego musu i idealnego ciasta marchewkowego. Gwarantujemy, że będzie przepysznie i… słodko!

Wegetariański sernik
Wegetariański sernik

Wege sernik, czyli tofurnik z migdałami


Składniki

  • 100 g kruchych ciastek (np. owsianych)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 360 g tofu naturalnego
  • Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • Pół szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g Daktyli Całe Owoce Bakalland
  • Sok z 1 cytryny
  • 50 g gorzkiej czekolady 80%
  • 100 g Migdałów Bakalland
  • 100 g Migdałów w płatkach Bakalland

Wykonanie
Pokruszone ciastka, masło orzechowe, daktyle i syrop z agawy, połowę migdałów umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na drobne okruszki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i za pomocą dłonie delikatnie dociskamy masę, formując z niej spód ciasta.
Gotowy spód na ok. 30 minut wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, sok z cytryny umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dodajemy do niej mleka. Cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.
Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy pozostałymi migdałami i migdałami w płatkach.

Mus
Mus

Doskonały czekoladowo-daktylowy mus z orzechami

Składniki (na 5 słoiczków)

  • 200 g gorzkiej czekolady 80%
  • 100 g Daktyli Całe Owoce Bakalland
  • 100 g Migdałów lekko solonych Bakalland
  • 150 ml wody z puszki lub słoika ciecierzycy
  • szczypta soli

Wykonanie
Posiekaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną odstawiamy do delikatnego wystudzenia. Wodę z cieciorki przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodajemy sól. Nie przestajemy miksować. Do gotowej piany dodajemy wystudzoną czekoladę i drobno posiekane daktyle.
Całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Gotowy mus przelewamy do słoiczków, dodajemy posiekane migdały. Podajemy schłodzone.

Wegetariańskie ciasto marchewkowe
Wegetariańskie ciasto marchewkowe

Idealne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi


Składniki

  • 350 g marchewki
  • 1 opakowania Siemienia lnianego Bakalland
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland
  • 75 g Nerkowców Bakalland
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • Sok z połowy cytryny


Wykonanie

Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W misce mieszamy mąkę, wszystkie przyprawy i sodę czyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczony i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy z sobą wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka. Gotowe ciasto polewamy kremem z nerkowców.
W trakcie pieczenia nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska