Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2020. Dzionie: tradycyjna zupa wielkanocna z Małopolski [PRZEPIS]

mad
Dzionie to tradycyjna potrawa wielkanocna z Małopolski. Przygotowuje się ją w okolicach Głogoczowa. Zobaczcie przepis!

Przepis na zupę wielkanocną z Małopolski. Przepis na dzionie polecają Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa.

Składniki

  • litr maślanki naturalnej
  • 30 dag kiełbasy wiejskiej
  • 30 dag szynki
  • 30 dag boczku gotowanego
  • 6-8 ugotowanych jaj
  • 3-4 laski chrzanu

Wykonanie
Maślankę przelać do naczynia około trzylitrowego i wetrzeć do niej chrzan. Pozostawić na noc. Kiełbasę wiejską, szynkę, boczek i jajka pokroić w kostkę. Wsypać do maślanki z chrzanem i danie gotowe!

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska