Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

mad
Efektowne ciasta na Wielkanoc - zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
Efektowne ciasta na Wielkanoc - zobaczcie przepisy naszych Czytelników. Andżelika Knop
Ciasta na Wielkanoc 2024. Przygotuj pyszne, efektowne domowe ciasta! Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne ciasta na święta.

Jakie ciasta podać na Wielkanoc, by było smacznie i efektownie? Podpowiadamy! Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy naszych Czytelników na wielkanocne wypieki. Szczególnie polecamy ciasto na biszkopcie "Poezja" oraz sernik królewski. Ale plackowi z masą jabłkową i orzechową, ciastu "na bogato" z delicjami, czy sernikowi zasmażonemu też trudno się oprzeć...Gotowi na świąteczne, efektowne wypieki?

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

Wielkanoc: Wojnicki placek królewski z masą jabłkową i orzechową [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 20 dag margaryny
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę jabłkową

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 galaretki cytrynowe

Składniki na masę orzechową

  • 15 dag orzechów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • kostka masła

Składniki na polewę

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka spirytusu

Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, upiec 2 placki.
Masa jabłkowa. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i smażyć z cukrem. Dodać galaretki, dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa. 15 dag orzechów mielonych sparzyć w 1/2 szklanki mleka zagotowanego, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 2 jajka ubić na parze z 1 szklanką cukru kryształu. Utrzeć kostkę masła z ubitymi jajkami i wystudzonymi orzechami.
Polewa. Z podanych składników przygotować polewę.
Przełożenie placka: kruche ciasto, masa jabłkowa, kruche ciasto, masa orzechowa, polewa.

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

Wielkanoc: Ciasto „Na bogato” z delicjami Koła Gospodyń z Białki [PRZEPIS]

Składniki na korę orzechową 

  • 8 białek  
  • 23 dag cukru  
  • 3 żółtka 
  • 10 dag orzechów mielonych  
  • 10 dag orzechów krojonych 
  • 10 dag kokosu  
  • 10 dag rodzynek  
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody

 
 
Składniki na krem 

  • sok z puszki brzoskwiń 
  • 5 łyżeczek cukru 
  • 5 żółtek 
  • szklanka wody 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • kostka masła lub margaryny

 
 
Dodatkowo 

  • delicje namoczone w alkoholu 
  • brzoskwinie 
  • galaretka brzoskwiniowa

 

Wykonanie
 
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec. 
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.  
Utrzeć  kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń. 
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

Wielkanoc: Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica” Andżeliki Knop [PRZEPIS]

Składniki na biszkopt

  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu winnego

Składniki na krem

  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szklanka cukru
  • około 100-200 ml wódki

Dodatkowo na wierzch

  • 0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
  • 1 fix do śmietany
  • czubata łyżka cukru pudru
  • dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)


Wykonanie

Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

Wielkanoc: Serowiec zasmażany Joanny Tokarz [PRZEPIS]

Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej

Składniki na masę serową

  • 1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • zapach migdałowy
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki mleka
  • kolorowa posypka

Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

Wielkanoc: Rolada biszkoptowa z masą kakaową Sylwii Ładygi [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 60 gram czekolady
  • 0,5 łyżeczki olejku rumowego
  • 1 łyżka powideł śliwkowych

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa

Wykonanie
Ciasto. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy.
W garnku ugotować wodę, położyć na nim miskę i przez kilka minut ubijać jajka z cukrami.
Zdjąć z garnka, ale cały czas ubijać do ostudzenia masy.
1/3 masy odłożyć, a do pozostałej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale naprawdę delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Piec w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) położyć na ściereczce i zawinąć roladę.
Masa: Miękkie masło rozetrzeć w misce, dodając resztę masy jajecznej z ciasta i aromat rumowy.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wymieszać z masą maślano-jajeczną (można dodać odrobinę spirytusu do smaku)
Całość: Ze ściereczki rozwinąć biszkopt, skropić wodą, posmarować masą kakaową, ułożyć powidła i ponownie zawinąć ciasną roladę.
Całość polać roztopioną polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

Wielkanoc: Tort cytrynowy bez pieczenia Marty Góry [PRZEPIS]

Składniki

  • biszkopty - 70-80 sztuk

Składniki na masę

  • 50 dag masła 
  • 50 dag cukru pudru
  • 7 żółtek
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok z 2 cytryn

 

Dodatkowo

  • mielone orzechy lub migdały (opcjonalnie)

Wykonanie
50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z cytryn i sok z cytryn. Można również ubić na parze żółtka z cukrem i po wystudzeniu wcierać tę masę do masła, na przemian z cytryną. 
Masa ma być jednolita, żółta, kwaśna.
Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym, wysypać mielonymi migdałami lub orzechami albo skruszonymi biszkoptami. Ułożyć gwiazdę z biszkoptów na dnie tortownicy, boki wypełnić biszkoptami w płotek. Nałożyć 1/3 masy, znów ułożyć gwiazdę z biszkoptów, powtarzając te czynności w zależności od wielkości tortownicy. Ostatnią gwiazdę należy wysypać jak spód, przykryć papierem pergaminowym, przykryć dopasowanym talerzykiem, obciążyć ciężarkiem po to, aby masa wypełniła luki między biszkoptami. Schłodzić w lodówce, wyjąć z tortownicy przed podaniem. 
Można zostawić trochę masy cytrynowej i równomiernie pokryć nią cały tort. Udekorować dowolnie: np. bakaliami, kandyzowanymi owocami, kokosem, mielonymi orzechami- według inwencji własnej. 
Na taki tort potrzeba ok.70-80 sztuk biszkoptów. Jest to przepis na dużą tortownicę.

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

Wielkanoc: Sernik królewski ze Spytkowic [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru


Składniki na masę serową

  • 1,2 kg sera białego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • kokos do posypania
  • 3 łyżeczki kakao

Wykonanie
Ciasto: zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.
Masa serowa: jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką.
Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i piec 40 minut. W tym czasie ubijać z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.

Wielkanoc 2024. Efektowne, pyszne i sprawdzone ciasta na wielkanocny stół [PRZEPISY]

Wielkanoc: Pyszne ciasto "Poezja" Anny Cyganik-Idęć [PRZEPIS]

Składniki na ciemny biszkopt

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki na masę kawową

  • masło (miękkie)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce
  • 2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie)

Składniki na biszkopt orzechowy

  • łyżka miodu
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich (posiekanych/zmielonych)

Składniki na masę kajmakową

  • puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa

Składniki na polewę czekoladową

  • 150-200 g czekolady mlecznej lub go­rzkiej
  • 2-3 łyżki masła

Wykonanie
Ciemny biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać partiami pianę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa kawowa. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder, zmiksować. Jeśli ktoś chce, może dodać likier kawowy. Jeśli masa jest mało słodka, to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od upodobań. To samo dotyczy ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak, aby masa po prostu smakowała.
Biszkopt orzechowy. Białka ubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukier. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa kajmakowa. Włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (tak, by woda ją całą zakrywała) i gotować przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ostudzić i gotowe. Uwaga! Nie otwierać puszki zbyt wcześnie, gdyż ciśnienie, które się w niej tworzy, może spowodować wybuch wrzącej masy i Was poparzyć, a przy okazji obkleić Wam całą kuchnię.
Polewa czekoladowa. Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucić do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy, wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać ciasto. Dopóki czekolada nie zastygnie, można ją posypać kawałkami orzechów włoskich.
Położenie ciasta (od dołu). Połowa biszkoptu ciemnego, masa kawowa, biszkopt orzechowy, masa kajmakowa, połowa biszkoptu ciemnego, polewa czekoladowa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska