Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2022. Michel Moran zdradza swoje triki na udane dania wielkanocne! [PORADNIK]

mad
Michel Moran – mistrz kuchni i restaurator z ponad 30-letnim doświadczeniem, ambasador marki Zwieger. Zawód kucharza jest dla niego nie tylko profesją, ale przede wszystkim pasją.
Michel Moran – mistrz kuchni i restaurator z ponad 30-letnim doświadczeniem, ambasador marki Zwieger. Zawód kucharza jest dla niego nie tylko profesją, ale przede wszystkim pasją.
Jak przygotować zakwas na żurek? Co zrobić, by wielkanocna baba nie opadła? Swoje kuchenne sekrety zdradza Michel Moran. Zobaczcie!

Wielkanoc poprzedza okres intensywnych przygotowań, nie ma czasu na eksperymenty i wpadki w kuchni. Dlatego zebraliśmy dla Was najczęściej padające pytania i skonsultowaliśmy je z Michelem Moranem, znanym i lubianym szefem kuchni, ambasadorem marki Zwieger. 

Wielkanoc 2022. Michel Moran zdradza swoje triki na udane dania wielkanocne! [PORADNIK]

Wielkanoc 2022: Jak zrobić domowy zakwas na żurek

Jak wiadomo, „domowe” zawsze smakuje najlepiej – a zakwas na żurek wcale nie jest trudny do zrobienia! Wystarczy kilka łyżek mąki żytniej (najlepiej typ 2000), czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz woda.
– Wymieszane składniki zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około pięć dni – tłumaczy Michel Moran. – Trzeba jedynie pamiętać, żeby nasz zakwas codziennie zamieszać.
W ten sposób unikniesz niepotrzebnych dodatków, konserwantów i sztucznych aromatów, a zyskasz niepowtarzalny smak tej tradycyjnej potrawy.

Wielkanoc 2022: Wyrośnięte ciasto drożdżowe na babę wielkanocną

Co zrobić, żeby wielkanocna baba drożdżowa nie tylko pięknie wyrosła, ale i nie opadła po wyjęciu z piekarnika? Oczywiście powinna studzić się bardzo powoli. Najlepiej pozostawić ją po prostu w wyłączonym piecu (trzeba jednak uważać, żeby się w tym czasie nie przypaliła!). Coś jeszcze? 
– Trik polega na tym, żeby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową – zdradza szef kuchni. – Najlepiej wyjąć je z lodówki lub spiżarki mniej więcej godzinę wcześniej. Ciasto wyrobione z zimnych składników wyrośnie zbyt gwałtownie i potem opadnie.

Wielkanoc 2022. Michel Moran zdradza swoje triki na udane dania wielkanocne! [PORADNIK]

Wielkanoc 2022: Sprytne obieranie jajek
Jajka, jako główna potrawa i ozdoba świątecznego stołu, powinny wyglądać nienagannie. Jak je obierać, żeby razem ze skorupką nie odchodziły fragmenty białka?
Jeden z trików to zostawienie na chwilę obtłuczonych jajek w zimnej wodzie. Inna metoda polega na obiciu czubków wystudzonych jaj i toczeniu ich z lekkim naciskiem po desce. Skorupka wtedy pęka, obkrusza się i razem z błonką delikatnie odkleja od białka. Potem wystarczy już tylko naderwać osłonkę, by reszta odeszła niemal sama.
– By sobie dodatkowo pomóc, warto też jeszcze przed gotowaniem zrobić nakłuwaczem lub nożem o ostrym czubku małą dziurkę na szerszym końcu jaja – mówi szef Moran. – Dzięki temu skorupka nie pęknie, a jajko nie wyleje się.
Niestety najtrudniej obiera się bardzo świeże jajka – dobrze więc do gotowania przeznaczyć takie, które spędziły w naszej lodówce już kilka lub kilkanaście dni.
Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy na Wasze wątpliwości i teraz świąteczne zmagania w kuchni będą prostsze, a przygotowania do Wielkanocy przebiegną sprawnie i bezproblemowo. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska