Wielkanoc 2022. Baba wielkanocna, jajka faszerowane, mazurek, pascha, czyli alfabet wielkanocnych dań [PRZEPISY]

mad
Wielkanocne dania kuszą smakami i aromatami. Wiele z nich przygotowywanych jest specjalnie na tę okazję, tylko raz do roku. Zobaczcie nasze propozycje na pyszne wielkanocne potrawy.
Wielkanocne dania kuszą smakami i aromatami. Wiele z nich przygotowywanych jest specjalnie na tę okazję, tylko raz do roku. Zobaczcie nasze propozycje na pyszne wielkanocne potrawy. fot. pixabay
Udostępnij:
Wielkanocne dania kuszą smakami i aromatami. Wiele z nich przygotowywanych jest specjalnie na tę okazję, tylko raz do roku. Na naszych stołach w tym okresie, królują tradycyjne potrawy, które możemy urozmaicić dodając do nich suszone owoce, orzechy, praktycznie wszystkie ulubione bakalie. Zobaczcie nasze propozycje na pyszne wielkanocne dania!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurków pełnych migdałowych płatków i orzechów, wielkanocnych bab z rodzynkami, schabów nadziewanych suszonymi owocami, faszerowanych na rożne sposoby jajek. Wielkanoc powinna być pyszna! Zobaczcie nasz wielkanocny alfabet dań!

Baba drożdżowa z rodzynkami.
Baba drożdżowa z rodzynkami. Fot. materiały prasowe

B jak baba drożdżowa z rodzynkami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 21 g suchych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, rodzynki. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu gotową babę możemy dodatkowo nasączyć sokiem, udekorować lukrem i posypać rodzynkami bądź płatkami migdałowymi.
Przepis na lukier: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody. Wszystkie składniki mieszamy z sobą do uzyskania gładkiej masy. W zależności od tego jaką gęstość chcemy osiągnąć dodajemy lub nie więcej wody.

Domowy pasztet z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi.
Domowy pasztet z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi. Fot. materiały prasowe

D jak domowy pasztet z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi [PRZEPIS]

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 350 g boczku
  • 6 listków laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki majeranku
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 100 g orzechów laskowych Bakalland
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki tymianku

Wykonanie
Łopatkę i pierś kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso, włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż zmięknie. Wcześniej wyjmujemy pierś z kurczaka i warzywa. Ugotowane składniki pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na patelni podsmażamy: cebulę, czosnek i pokrojony boczek. Dodajemy do tego wątróbkę. Wszystko podsmażamy do przyrumienienia. Po usmażeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne składniki mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Po zmieleniu wszystko doprawiamy. Dodajemy: tymianek, majeranek, gałkę, sól, pieprz, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie rękami w dużej misce. Na samym końcu dodajemy suszoną żurawinę i orzechy, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Wkładamy do niego formę i pieczemy przez około godzinę.

Jaja faszerowane konfiturą z  suszonych śliwek.
Jaja faszerowane konfiturą z suszonych śliwek. Fot. materiały prasowe

J jak jaja faszerowane konfiturą z suszonych śliwek [PRZEPIS]

Składniki:

  • 12 jajek
  • 100 g śliwek suszonych Bakalland
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • łyżka musztardy
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ucinamy ostrożnie górę jajka, następnie łyżeczką drążymy farsz, który przekładamy do miseczki. Skorupki odstawiamy. Na patelni podsmażamy czerwoną cebulę dodajemy posiekane suszone śliwki, tymianek. Smażymy aż wszystkie składniki będą miękkie. Do rozdrobnionych jajek dodajemy musztardę, majonez, sól i pieprz. Tak przygotowany farsz przekładamy do skorupek. Wszystko dekorujemy wystudzoną konfiturą z suszonych śliwek.

Mazurek z bakaliami.
Mazurek z bakaliami. Fot. materiały prasowe

M jak mazurek z bakaliami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 100 g płatków migdałów Bakalland
  • 460 g masy kajmakowej Bakalland

Wykonanie
Siekamy masło z mąką. Dodajemy 100 g cukru, żółtka i wszystko zagniatamy. Uważamy, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta ciepłem rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Gotowe ciasto odkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy, formujemy brzeg wysokości około 0,5 cm i przekładamy na blachę. Ciasto pieczemy przez 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto smarujemy masą kajmakową. Układamy: płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie w dowolne wzory.

Pascha z rodzynkami i migdałami.
Pascha z rodzynkami i migdałami. Fot. materiały prasowe

P jak pascha z rodzynkami i migdałami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 40 dag sera twarogowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 100 g skórki pomarańczowej Bakalland
  • 100 g płatków migdałów Bakalland
  • szczypta soli

Wykonanie
Ser mielimy w maszynce, stopniowo, nie przestajemy ucierać, dodajemy: 1 żółtko, masło, cukier puder, cukier wanilinowy i śmietanę. Całość dokładnie ucieramy na jednolitą masę i łączymy z bakaliami. Ciasto przekładamy do miseczki wyłożonej wcześniej gazą i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Przed podaniem możemy udekorować prażonymi płatkami migdałów.

Schab w marynacie z suszonych śliwek i moreli.
Schab w marynacie z suszonych śliwek i moreli. Fot. materiały prasowe

S jak schab w marynacie z suszonych śliwek i moreli [PRZEPIS]

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 100 g suszonych moreli Bakalland
  • 100 g suszonych śliwek Bakalland
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki oliwy oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Schab dokładnie myjemy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, sól, pieprz, paprykę. Na patelni karmelizujemy z brązowym cukrem i szklanką wody suszone morele i śliwki, dodajemy do nich rozmaryn. Gotowe odstawiamy do wystudzenia, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy schab. Odstawiamy na kilka godzin, w zależności od uznania. Gotowy przekładamy do brytfanny, obok przelewamy marynatę, wykładamy suszone owoce. Pieczemy przez ok. 50 minut, przez 1,5 godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie