Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne desery dla dzieci. Jajeczka z ryżu na słodko [PRZEPIS]

mad
Prosty przepis na zaskakującą, słodką dekorację i dodatek do świątecznego śniadania – wielkanocne ryżowe jajeczka.
Prosty przepis na zaskakującą, słodką dekorację i dodatek do świątecznego śniadania – wielkanocne ryżowe jajeczka. Fot. materiały prasowe
Prosty przepis na zaskakującą, słodką dekorację i dodatek do świątecznego śniadania – wielkanocne ryżowe jajeczka.

Jajeczka z ryżu na słodko na Wielkanoc 2023- ich wykonanie będzie z pewnością świetną zabawą dla dzieci!

Składniki:

  • 200 g białego ryżu (np. Britta)
  • 400 ml wody
  • 600 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej
  • posypka do dekoracji

Wykonanie:
W rondelku zagotować wodę z ryżem, przykryć i gotować około 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać mleko i nadal gotować mieszając systematycznie do momentu aż ryż wchłonie mleko.
W oddzielnym naczyniu połączyć jajko z cukrem i skrobią. Dodać do ryżu i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być mocno klejący.
Rozłożyć masę na blaszce i włożyć do lodówki na dwie godziny, aby ją schłodzić.
Z ryżu uformować jajka, ozdobić i przechowywać w lodówce do momentu podania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska