Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Cezary Tomczyk, wiceminister obrony narodowej przyjedzie jutro do Łęczycy!

NOWE
Cezary Tomczyk, wiceminister obrony narodowej przyjedzie jutro do Łęczycy!

Przed nami Marsz Godności Osób z Niepełnosprawnościami - pomarańczowa solidarność!

Przed nami Marsz Godności Osób z Niepełnosprawnościami - pomarańczowa solidarność!

Polecamy

Ćma bukszpanowa – wiosną larwy wypełzły na żer. Mało znana metoda uratuje bukszpan

Ćma bukszpanowa – wiosną larwy wypełzły na żer. Mało znana metoda uratuje bukszpan

Koszykówka w magicznym wydaniu. Harlem Globettroters wystąpią w Tarnowie i Krakowie

Koszykówka w magicznym wydaniu. Harlem Globettroters wystąpią w Tarnowie i Krakowie

Cyfrowe podręczniki zastąpią papierowe? Wiceminister o pracach nad projektem

Cyfrowe podręczniki zastąpią papierowe? Wiceminister o pracach nad projektem